Kezdőlap Színes “Magyar és német katonai alakulatok kártérítés nélkül vitték a móriak borát…”

“Magyar és német katonai alakulatok kártérítés nélkül vitték a móriak borát…”

159
0

/A kép illusztráció – Fotó: Pixabay/

Talán ma is érdekesek lehetnek a környékkel kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez a részlet, amely a 2. világháború vége felé itt történt eseményeket idézi fel:

“…Móron még 1944. december közepén nagy mennyiségben megkezdték a bor kényszerű eladását.

Magyar és német katonai alakulatok azonban kártérítés nélkül vitték a móriak borát.

A metek a községből 15 ezer hektolitert szállítottak el, amelyet nem fizettek ki. 1945. január végén és február elején, amikor a front eltávolodott Mór környékéről, a német és magyar katonák ismét megjelentek, és a községi elöljáróságon erőszakoskodtak, követelték a bor kiutalását.

Ebben az esetben is a német alakulatok tűntek ki makacsságukkal. A móri főszolgabíró február 24-én megtiltotta a borközvetítést az elöljáróságon.

Egyben a Komárom megyei Kisbéren székelő megyei (Fejér) katonai parancsnokságot értesítette: hassanak oda, hogy az alakulatok ne zaklassák a móriakat, hisz már oly kevés boruk maradt, hogy a szőlőmunkásoknak és a családtagoknak sem tudnak eleget juttatni.

Azt viszont megígérte, ha a front ismét közeledik, a bort a lakossággal meg fogja semmisíttetni….”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ A felszabadulás Fejér megyében – Fejér Megyei Történeti Évkönyv 4. (Székesfehérvár, 1970) / Farkas Gábor: Politikai küzdelmek Fejér megyében a második világháború idején