Kezdőlap Színes “…Bicske és Mór között kellene a kisvasutat kiépíteni…” – javasolták 1947-ben

“…Bicske és Mór között kellene a kisvasutat kiépíteni…” – javasolták 1947-ben

206
0

/A kép illusztráció – Fotó: Pixabay/UVATERV/

Talán ma is érdekesek lehetnek a környékkel kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez, amely Mór és Bicske között építendő kisvasút építés szükségességéről szól 1947-ből:

“…Kovács István törvényhatósági bizottsági tag az útügyekkel kapcsolatban nem helyesli a Székesfehérvár- Zámoly- Csákvár- Bicske vonalon a kisvasút kiépítését.

Ebben centralizálódást lát Székesfehérvár felé. Szerinte Bicske és Mór között kellene a kisvasutat kiépíteni, mert a Móri járásban ritka és rossz az úthálózat.

Kéri, hogy ennek figyelembevételével módosítsanak ilyen irányban a tervezeten.

Sajnos a Móri járás, ha valamit adnak, az utolsók között van rendszerint, pedig itt van a legtöbb természeti kincs, és bizonyos, hogy ez a járás is van olyan értékes mint a többi…

…Nagy László törvényhatósági bizottsági tag a kisvasút kérdéséhez kíván hozzászólani. Bejelenti, hogy a tervbizottság, amelynek ő is tagja, elsősorban a parasztságra gondolt. Ily módon kívánják megkönnyíteni a parasztság számára a mezőgazdasági termelvények értékesítését. Valószínűleg ki fog épülni a mezőgazdasági körvasút az egész vármegyében az állam hozzájárulásával. Ezért lényegtelen az, hogy melyik részt mikor építik..”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Csurgai Horváth József – Erdős Ferenc: „Jelszavakkal nem lehet országot építeni!” Fejér megye alispánjának és Székesfehérvár város polgármesterének éves jelentései 1945–1950 – Fejér megyei történeti évkönyv 30. (Székesfehérvár, 2012)  / Fejér vármegye alispánjának jelentése az 1947. évről

 

Kiemelések tőlem – a szerk.