Kezdőlap Barangoló Fontos kiránduló útvonal a Vértesben: a 81128-as számú mellékút

Fontos kiránduló útvonal a Vértesben: a 81128-as számú mellékút

854
0

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay/

“A 81 128-as számú mellékút egy körülbelül 10 kilométer hosszú közút Komárom-Esztergom megye déli részén, a Vértes hegységben. Fő iránya mindvégig dél-délkeleti.

Nyomvonala

Környe központja közelében ágazik ki a 8119-es útból. Első szakaszán elhalad egy több kilométeres hosszban elnyúló tórendszer mellett, majd mielőtt még kilépne a település közigazgatási területéről, kiágazik belőle egy út Környebánya, és onnan tovább Tatabánya Bánhida, illetve Felsőgalla városrészei felé. (Korábban ez az út 1,9 kilométeren át a 81 129-es útszámozást viselte, folytatása pedig önkormányzati út volt, 2020 őszi állapot szerint viszont úgy tűnik, hogy a teljes szakaszt 8156-os számozással négy számjegyű úttá minősíthették át [bár az oldal térképéről a 81 129-es számozás is leolvasható, sőt a távolsági adatok aktuálisan csak ezen útra vonatkozóan érhetők el])

Ettől kezdve Vértessomló területén halad, nyugatról elkerülve a település központját, elhalad néhány másik, kisebb tó közelében, majd Várgesztes területére ér. Elhalad a Várgesztesi Villapark létesítményei mellett, majd beér a faluba és annak központjában, zsákutcaszerűen ér véget. Az útból jobbra, délnyugati irányban kiágazó utolsó utcán – a Vár utcán – lehet feljutni a gesztesi vár romjaihoz.”

Forrás:wikipedia