Kezdőlap Barangoló Vértesi értékek, látnivalók – Tájház, Csákberény

Vértesi értékek, látnivalók – Tájház, Csákberény

1216
0

/fotó:csakbereny.hu/

“Mintha csak épp letette volna a kapát, s egy kis pihenőre ment volna a gazda, úgy néz ki a, gyönyörű csákberényi tájház.

Csákberény különleges hely, hiszen itt napjainkig fennmaradt a hagyományos paraszti kultúra, a 75 éves Beke Józsi bácsi például a mai napig lóval szántja a szőlőket.

Ezért is választotta annak idején a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportja gyűjtőhelyül Csákberényt, ahol 1966-ban Andrásfalvy Bertalan vezetésével néprajzi felmérést is végeztek.

Huszonhárom évvel ezelőtt a helyi művelődési ház akkori vezetője, Izmindi Ferencné vezetésével kezdődött meg a hagyományos gazdálkodási kultúrát jellemző tárgyi emlékek gyűjtése, aminek az eredményeként létrehoztak egy tájszobát.

A tájháznál azonban egy olyan parasztportát sikerült létrehozni a Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület nyertes pályázatának köszönhetően, hogy az ide érkező látogatónak tényleg az az érzése támad, hogy ezt a házat lakják valakik, s komoly gazdálkodás folyik a tercián. A régi istállókat és az ólat is benépesítették háziállatokkal, ló, disznó, kecske, kacsa, liba és pulyka is van itt.

A Petőfi Sándor utcai házat teljes egészében korhűen állították helyre. A Nefelejcs egyesület asszonyai értő módon rendezték be a házat, hogy az minden részletében autentikus legyen.

Elérhetőség

8073. Csákberény, Petőfi u. 11.”

Forrás:provertes.hu

BŐVEBBEN, képekkel is:

https://csakbereny.hu/hu/tajhaz