Kezdőlap Barangoló Ismeri a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítást? – Sváb tájház

Ismeri a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítást? – Sváb tájház

661
0

(fotó:Nagy Pál)

Sorozatunkban a móri Lamberg-kastély látnivalóiból válogattunk. Most a helyi sváb hagyományokkal foglalkozó tárlatot mutatjuk be:

Bizony nem ritka dolog, hogy szabadidőnkben bejárjuk országot-világot, szűkebb környezetünk látnivalóit pedig nem ismerjük! Látta már a (2015-2016-ban részben megújult) Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás állandó tárlatait?

“A sváb tájház az ide telepített német lakosság életébe enged bepillantani. A szobában megtekinthetők az 1900-as évek elejéről származó bútoraik, használati tárgyaik, népviseletük, imakönyveik, egyéb vallási emlékeik.

A konyha részben a két részből álló konyhaszekrényben láthatjuk a jellegzetes, „sváb”színes virágcsokros mintájú étkészletet, valamint láthatunk a különféle köcsögöket, törő és őrlő berendezéseket. Egyik különleges tárgyunk a fújt technikával, üvegből készült rovarcsapda.

A kamrában azokat a tárgyakat láthatjuk, amelyeket nem mindennap használtak. A mosás, vasalás, a kenyérsütés, a zöldségek és a  káposzta szeléséhez szükséges eszközöket.

A kamra egyik legérdekesebb tárgya a kézihajtású mosógép, mely az automata mosógép őse lehet.

A kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozást is tartunk, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges.”

(forrás:lambergkastely.hu)

A nyitva tartással, tárlatvezetéssel, belépődíjakkal kapcsolatos – s egyéb – információk ITT találhatók:

http://lambergkastely.hu/lamberg-kastely-muzeum/nyitvatartas-arak

fotók:Nagy Pál