Kezdőlap Színes „Életemet szebbé tette a pénz” – Egy yuppie Csákvárról

„Életemet szebbé tette a pénz” – Egy yuppie Csákvárról

89
0

/A kép illusztráció – Fotó: Pixabay.com/

Talán ma is érdekesek lehetnek a környékünkkel kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez:

“… „Életemet szebbé tette a pénz”

Egy yuppie Csákvárról

Yuppie: frissen diplomázott, befutott, jól kereső nagyvárosi értelmiségi. Annak vallja magát a huszonnégy éves Tóth Gábor, a British American Tobacco (BAT) márkaelóadója is, aki munkatársával, Christian Bathje-vel „A termékmarketing tevékenységi köre és szerepe a multinacionális vállalatoknál” címmel tart előadást a mai napon. A Moana PR Stúdió rendezvényére Szegeden, a Lombard Pénzügyi és Befektetési Rt. Konferenciatermében kerül sor, a Tisza Lajos körút 85-87. szám alatt.

A Csákvárról származó előadó még csak huszonnégy éves, de már egy multinacionális cég alkalmazottja. Tavaly végzett Magyarország egyetlen nappali tagozatos angol nyelvű felsőoktatási intézményében, az International Business Schoolban, amely az oxfordi Brookes egyetem kihelyezett közgazdaságtudományi főiskolája. Az elmúlt évben az ötfős Globe csapat tagjaként megnyert egy marketing-kommunikációs világversenyt, amelyet a Nemzetközi Reklámszövetség írt ki. Ezen harminckét ország ötven csapata versenyzett egymással.

Az amszterdami döntőre nem tudtunk elmenni, mert éppen vizsgáztunk mondja Tóth Gábor. Ennek ellenére nyertünk, hiszen a videokazetta és az ötven oldalas írott anyag meggyőzte a zsűrit. Az első helyezett anyagunkat gül a szlovéniai Portorozsban, egy reklámkonferencián adtuk elő. A csapattársaim is nevű helyeken dolgoznak azóta: banknál, reklámügynökségnél és egy német autógyár magyarországi képviseleténél.

Nem szokványos, hogy egy csákvári fiatalember oxfordi diplomát szerez és végzése évében szakmai világversenyt nyer…

Szerencsés vagyok, hiszen az Egyesült Államokban végezhettem el a középiskolát. Ekkor szakítottam régi álmaimmal: nem akartam már sem építész, sem sportriporter lenni. 

Sokan ócsárolnak mindent, ami amerikai. Ön nem tartozik közéjük?

– Nos, nem szívesen élném le az életemet az Egyesült Államokban. Tény, hogy kissé felületes a kultúrája, de az ottani hozzáállást és profi mentalitást érdemes lenne átvenni. Ők mindent tökéletesen próbálnak végezni. Ennek a szemléletnek köszönhetik, hogy az USA mára gazdasági és politikai nagyhatalom lett.

Amerikai cégnél dolgozik. Hogyan figyeltek fel önre?

– Miután megnyertük a versenyt, több riportot is írtak rólunk. így kerültem a BAThoz. Nagy kihívás, hogy itt dolgozhatom, ahol mindent meg tudok tanulni a szakmáról. Célom, hogy Nyugat-Európába vagy az Egyesült Államokba kerüljek, mint nemzetközi munkaerő. Ehhez viszont egyelőre fel kell áldoznom a magánéletemet. Reggel kilenctől este hétig, néha még tovább is bent vagyok a cégnél. Szabadidőmben a teremfoci-bajnokságban játszok. No és Fradi meccsekre járok, már gyerekkorom óta nekik szurkolok.

Ezek szerint a foci is belefér egy yuppie életébe?

– Miért ne? Egyébként tetszik nekem ez az életforma. Sznob vagyok, ezért sokat költök külsőségekre, szeretek elegáns lenni. Fontosnak tartom, hogy tájékozott legyek a gazdaságban, a politikában és a sportban. Ugyanakkor rendszeresen járok éjszakai szórakozóhelyekre, pubokba. Ja, és szeretem a szép lányokat.

Nem változtatta meg a pénz?

– Attól függ, hogy honnan nézzük. Jó ruhákban járok, nyugati autóm van. Biztos van, aki szerint már nem az a Tóth Gábor vagyok, aki voltam. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy az életemet szebbé tette a pénz.

Tóth-Szenesi Attila “

Forrás: Library.hungaricana.hu/ Délmagyarország, 1998. május (88. évfolyam, 102-126. szám) / 1998-05-08 / 107. szám