Kezdőlap Színes “Csanakos Csákvár” – 2. rész

“Csanakos Csákvár” – 2. rész

85
0

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay.com /

Talán ma is érdekesek lehetnek a környékünkkel kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez:

FOLYTATÁS!

CÉHEK

Hogy áll-e a vár, pontosan nem tudjuk. De a Csákok sokáig e vidék urai voltak. S nem soroljuk föl a többi birtokost; köztük főként az enyingi Törökök és a Nyáryak szerepelnek, s utolsók az Esterházyak voltak. Ennél sokkal érdekesebb a falu „városi” múltja, parasztiparos története. Nagy céhes központ, vásáros mezőváros volt Csákvár a XVIII.—XIX. században. Csizmadiák, kovácsok, bognárok, ácsok, takácsok, szabók, szűrszabók, gombkötők, vargák, szíjgyártóik, rézművesek, kötélverők, tobakosok és a „csanakosok”, működtek itt, helyesebben a helyben legtekintélyesebb fazekas céh, mély 1780-ban nyerte jogait, s pecsétjén Ádám—Éva képe szerepelt.

A régi fazekasság néhány szép emlékét — köztük mestermunkaként készült díszes edényeket — megnézhetjük a kis falumúzeumban is Csákvár főutcáján, közel az elágazáshoz.

FAZEKASOK, TÁLASOK, KORSÓSOK

E régi edények látványához csak annyit fűzünk hozzá, hogy a csákvári fazekasság több csoportra oszlott. Az igazi fazekasoknak azokat tartották (vagy inkább ők tartották magukat annak), akik a Vértesből hozott tűzálló 1 agyagból készítették a főző- és sütőedényeket, főleg a fazekakat, lábasokat. Fazekaik belül mázasak, kívül mázatlanok, vagy sárga, barna, zöld mázú függőleges csíkokkal díszítettek. A másik csoport, a tálasoké a Vértesből bevezető út mellett valamivel lejjebb, beljebb lakott, mint a fazekasok. A tálasok „tálföldből”, nem tűzálló, sárga agyagból tálakat, bögréket, köcsögöket, tányérokat csináltak. Ezeken kívül voltak még korsósok, vagy másképpen — a földolgozott agyag színe után — vörösedényesek is. Ők mázatlan korsót, virágcserepet, csirkeitatót stb, gyártottak. S végül még néhány kályhás is akadt.

Még a harmincas évek végén is vagy harminc fazekasa volt Csákvárnak. A felszabadulás után már kis keletje volt áruiknak, pontosabban, már másként, másért
s így kevesebb árut vett föl a piac — öt mester, illetve műhely maradt. S évek óta szövetkezeti üzemben, a székesfehérvári Universal szövetkezet csákvári fazekasrészlegében készül a mai edényféle.

Németh Ferenc”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/Nógrád. 1979. június (35. évfolyam. 126-151. szám) / 1979-06-24 / 146. szám