Kezdőlap Színes A Vértes anno… – “Amatőr képzőművészek Gánton”

A Vértes anno… – “Amatőr képzőművészek Gánton”

85
0

/Gánt – A kép illusztráció. Forrás:Wikipedia, Fotó: Amba/

Talán érdekes lehet, mit írt a korábbi sajtó, vagy milyen érdekességeket találtunk a térségről  korábbi tanulmányokban, történeti leírásokban.

Mint például itt:

Együtt élnek az emberekkel Kiállítás az iskolában

Amatőr képzőművészek Gánton

Negyedik alkalommal rendez az oroszlányi művelődési központ képzőművész szakköre nyári továbbképzést a korábbi években Móron, Várgesztesen, Pusztavámon töltöttek el egy-egy hetet az amatőr művészek. Ezen a nyáron Gántra esett a választás.

Miért? kérdeztük Zámbó Kornél festőművésztől, a szakkör vezetőjétől.

Mindig más községet lasztunk, nagyon érdekes az ismerkedés új tájakkal, új emberekkel. Oroszlány is hegyes-dombos vidéken fekszik, azért választunk hasonló környezetet. Mondjam, hogy egy kicsit nosztalgia is ez a falu iránt? Eddig mindenütt jól éreztük magunkat. A falu befogadott, szeretett, segített.

Gyümölcsöt hoznak az emberek, megkínálnak, figyelik, mit csinálunk, érdeklődnek, s örülnek annak, hogy meg akarjuk ismerni életüket, munkájukat, mindennapjaikat. Mindig az iskolában kapunk helyet, itt már minden készen várt minket, hiszen úttörők táboroztak a gánti iskolában előttünk.

Az iskola tantermei most hálószobák, a folyosón, a pingpongasztalon a szakkör tagjai készítik elő itt született alkotásaikat bemutatóra. Hagyomány már, hogy az utolsó előtti napon az egyhetes munka legjobb darabjaiból kiállítást rendeznek. Az oroszlányi művelődési központ minden segítséget, anyagi támogatást megad a szakkörnek. Gánton például egy néni főzött nekik egy hétig, a szakkör tagjai viszont saját szabadságukat áldozzák fel, hogy tökéletesítsék rajzkészségüket, tudásukat.

A téli időszakban legtöbben otthon is dolgoznak, s behozzák munkáikat, hogy elmondjam róluk a véleményemet. A szakköri foglalkozásokra nem tud mindig, mindenki eljönni, hiszen mindnyájan dolgozó emberek. Ez az egy hét folyamatos munkát jelent, esténként komoly szakmai, egyéb vitákkal, eszmecserékkel. játékokkal. Este mindig értékeljük a napi „termést”, elmondjuk a véleményünket a hiányosságokról, a hibákról. Mondhatom, közösségformáló ereje is van ezeknek a nyári táborozásoknak.

Gánton is. mint eddig mindenütt, főként tájképeket festenek. vázlatokat készítenek, élményt rögzítenek. Kevés olajkép születik az egy hét alatt. Viszont annyi vázlatot, gouache-képet tusrajzot csináltak, hogy egész évre elegendő nagyobb olajképek készítéséhez. „Megélnek” belőle egy évig, mint Zámbó Kornél mondta. Amikor nem kedvezett az időjárás, hogy a szabadban dolgozzanak, ilyenkor modellt rajzoltak. Érdekes, hogy a község lakói a szakköri tagok munkáiból lakóhelyük új arcát ismerik meg. S rácsodálkoznak egy-egy faluképre, a falut ölbe fogó hegyek művészi megjelenítésére. Mondhatjuk, hogy a szakkör tagjai segítenek ráébreszteni őket környezetük szépségeire.
Miközben az alkalmi kiállítás képeit nézegetjük, a szakkör tagjait arról faggatom, mit jelent nekik ez a táborozás, mit tanulnak, hogyan érzik magukat egy hétig együtt?

Szedlák Jánosné a szénbányák szállító üzemében dolgozik: „Egész évben készülök a táborozásra, hogy minden időmet a művészetnek szenteljem. Itt elfelejti az ember minden gondját, otthon hagy mindent. Megkapóan szép itt a táj, én például 15 képet készítettem.”

Végh Józsefné az oroszlányi üvegbolt vezetője: „Emberekkel találkozni — ez jelent számomra legtöbbet. S amit egész évben nem sikerült elsajátítani, itt megtanuljuk, hiszen a tanár úr állandóan velünk van, minden kézmozdulatunkat kíséri. Gimnazista lányom most bejár a boltba, segíteni, helyettesíteni. A férjem örül, hogy szakköri tag vagyok, kijön ő is megnézni a munkánkat. Különben ötéves kisfiamat is elhoztam.”

Lehrreich Nándor a Gelkánál dolgozik, tv-szerelő: ..A továbbiakban formázni szeretnék, agyaggal dolgozni. Itt nem volt rá lehetőség, de a szakkörben igen. Már szereztem egy kemencét is. Az egy hét alatt gouache-képeket készítettem.”

Kovács Mihály asztalos a KOMÉP-nél: „Akvarelleket és tusrajzokat készítettem. Három éve vagyok szakkörös, de ebből két évet a katonaságnál töltöttem. Sokat tanulok egy- egy nyári táborozáson.”

Raffai Éva képesítés nélküli pedagógus: „Én inkább a portrékat kedvelem, és itt olajjal is festettem. A táborban egymástól is sokat lehet tanulni. Jó kikapcsolódás is ez az egy hét.”
Zámbó Kornélnak a munka irányításán kívül alkotást is jelent az egy hét. Sok faluképe, tájképe született, s ezekből többet bizonyára következő kiállításain is látunk majd.

—ez—  “

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1977. augusztus (30. évfolyam, 180-204. szám)  / 1977-08-10 / 187. szám