Kezdőlap Színes “”…A gántiak megmozdulásával egy időben zajlott a csákberényiek mozgalma is…” – Vértesi...

“”…A gántiak megmozdulásával egy időben zajlott a csákberényiek mozgalma is…” – Vértesi történetek

95
0

/A kép illusztráció – Forrás:Wikipedia/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Vértes és térsége történetéről, érdekességeiről, életéről szóló régi híradások – mint például ez. Érdekes, sokak számára vélhetően új információkat is tartalmaz szűkebb-tágabb otthonunkról:

“…A gántiak megmozdulásával egy időben zajlott a csákberényiek mozgalma is. Mindkét helység földesura a Lamberg család volt, s az uradalom április elején jelentette; a lakosok a tilalom ellenére vágják az erdőt, a vadakat „féktelenül lövöldözik”. A megye választmánya a rend helyreállítása és biztosítása érdekében küldöttséget rendelt a helységbe.

Április 18-án a küldöttséget vezető szolgabíró egybehívta a csákberényieket, akik kijelentették: „…közülük senki, semmi szín alatt, valamint eddig, úgy ezután is az uraság erdejében vadászni nem fog. Tulajdon vetéseiket, a szőlőiket azonban ezután sem fogják engedni a vadak által bitangolni”.

A csákberényiek nyilatkozata nem bizonyult egyértelműnek, földjeik védelmére hivatkozva kihágásaik jogosságát és további folytatását mondották ki. így történt, hogy a küldöttség eltávozta után, április 24-én az uradalom vadászai és az erdőben vadászó csákberényiek között összetűzésre került sor. A tűzharc, a verekedés során „a tolvaj puskásokból néhányan… tetemesen megsebesíttettek”.

Az összetűzésről értesülő csákberényiek a Lamberg-kastély udvarára is betörtek, s a vadászok kiadását követelték. A helység földesura, Lamberg Rudolf, a dorongokkal, husángokkal ellátott lakosokat személyes közbelépésével csillapította le.

A sorkatonaság és a megye küldöttsége a már ismertetett eszközökkel és módszerekkel április végén Csákberényben is helyreállította a rendet. Az uradalom és a parasztok közötti ellentétek azonban nem szűntek meg, sőt egy újabb mozgalom kirobbanásával fenyegettek..”

FOLYTATJUK! – a szerk.

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Erdős Ferenc: Forradalom és szabadságharc Fejér megyében 1848-1849 – Fejér Megyei Levéltár közleményei 23. (Székesfehérvár, 1998)„… / Az urak fölöstökömre sem lesznek elég a parasztságnak!”  / Parasztmozgalmak 1848 tavaszán és nyarán