Kezdőlap Színes “Márkushegy, 1978 – Új bánya létesül” 2. rész

“Márkushegy, 1978 – Új bánya létesül” 2. rész

502
0

Talán ma is érdekesek lehetnek a környékünkkel kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez, amely a Márkushegyi Bányaüzemmel foglalkozik:

FOLYTATÁS!  A cikk első részét ugyanebben a rovatunkban –  “Színes” – olvashatják – a szerk.)

Márkushegy, 1978

ÚJ BÁNYA LÉTESÜL

“Vályogvetők”

Vas László, az épülő bánya felelős műszaki vezetője bányamérnök. Tatabányán csillésként kezdte, dédnagyapja Salgótarjánban nagyapja apja Tatabányán dolgozott. “Körülbelül száz éve a bánya határozza meg az életünket…” mondja.

1976 januárja az első emlékezetes dátum. Negyven emberből állt a stáb. Kézi jövesztéssel, vállon, kézben, kisvasúttal hordva az anyagot, földet, kezdtük meg az építést. Mínusz 20 fokban, embertelen körülmények között. Ránkfagyott a sáros ruha. “Vályogvetők vagytok ti, nem aknamélyítők…” mondták a környékbeliek. Nem figyeltünk rájuk, dolgoztunk vizes homokban, nehezen kezelhető kőzetben, építettük a vasbeton alagutat…

’’Méterben számolunk…”

Oroszlányból, Tatabányáról verbuválódott a mag, az elővájár-csapatokból, a legkülönbözőbb aknákból. Aztán jöttek hozzájuk a fiatalok visszajöttek gyárból, szövetkezettől, mezőgazdaságból… Csupa “leszármazott” bányászgyerek. Az apjuktól, nagyapjuktól egyebet sem hallottak otthon, mint hogy milyen nehéz, milyen szép munka ez. Az agyukba ivódott, kitörölhetetlenül és ahogy alkalom adódott, visszajöttek.

Elkezdődhetett a tulajdonképpeni lejtakna építése. Olyan hosszban, amilyenben Magyarországon hasonló még nem épült. Megérkezett az elővájó gép is. Csaknem két kilométerre jutottak azóta az aknamélyítők ezzel a géppel. A tervek szerint 1979 március 1-én találkoznak tehát a függőleges aknaépítőivel.

Mekkora készlet, mennyi szén az a bizonyos 43 millió tonna?

Napi 600 vagon körüli termeléssel számolnak: ez kétszerese annak, amit ma a legmodernebb magyar bányák tudnak”. 30-35 évig kaphat tehát innen szenet a Bicskei Hőerőmű.”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/ Hazai Tudósítások, 1978 (15. évfolyam, 1-24. szám)  / 1978-11-01 / 21. szám

 

(A bánya létrejöttén, aztán a termelésben természetesen sok környékbeli (pusztavámi, bokodi, móri, stb…) is dolgozott, nem csak a fenti cikkben említett településekből érkeztek. – A szerk)

Kiemelések tőlem – a szerk