Kezdőlap Színes “…A csákváriak már a harangokat is félre akarták verni, hogy a gántiakat...

“…A csákváriak már a harangokat is félre akarták verni, hogy a gántiakat visszaszorítsák…” – Ez is a Vértesben történt

558
0

/A kép illusztráció/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Vértes és térsége történetéről, érdekességeiről, életéről szóló régi híradások – mint például ez. Érdekes, sokak számára vélhetően új információkat is tartalmaz szűkebb-tágabb otthonunkról:

FOLYTATÁS!  (Az első részt ugyanebben a rovatban – “Színes” – olvashatják)

“…Április 27-én ismét Csákvár közelébe érkeztek. A csákváriak már a harangokat is félre akarták verni, hogy a gántiakat visszaszorítsák, amikor a mezővárosban tartózkodó Nagy Károly szolgabíró a „veszedelmes összeütközéssel párosult demonstratiot szerencsésen” megakadályozta. A szolgabíró azonnal Gántra sietett, hogy a lakosokat lecsillapítsa, de törekvése kudarcba fulladt, mert meg sem hallgatták a „nagyhatalmú” kerületi elöljárót. A kirendelt megyei hajdúknak pedig szállást nem biztosítottak.

A gántiak „nyílt ellenszegüléséének elfojtásáról tanácskozó választmány a katonaság kirendelését vélte a legcélszerűbb eszköznek. Határozatuk arról is szólt, hogy csak a legvégső esetben vessék be a gyalogszázadot.

Április 29-én reggel 6 órakor a sorkatonaság már be is vonult Gántra, majd őket követte a megye küldöttsége. A katonákat „a tolvaj puskások” házában szállásolták el, azonban élelmezésüket teljesíteni nem akarták, s a megyei lovasfoglárok ellátását ismételten megtagadták. Mitlagel János a házában elszállásolt katonákat megtöltött fegyverrel fogadta. A vizsgálatok lebonyolításával megbízott küldöttség elsődlegesen a katonaság élelmezését, beszállásolásuk problémáit oldotta meg. Ezt követően került sor az elöljáróság tagjainak kihallgatására, a letartóztatásokra és a tanúvallomások fölvételére. Mintegy 30 főt hallgattak ki, 12 gánti lakost pedig letartóztattak, 8 főt, akik csak egy alkalommal vadásztak az erdőben, szigorú dorgálásban részesítettek.

A mozgalom vezetőinek osztályhelyzetét vizsgálva kiderült, hogy a volt úrbéresek kisebb, a zsellérek nagyobb számban vettek részt az erdőpusztításban és a vadászatban.

A megye börtönébe kísérték Bauer Ferencet, Mitlagel Jánost, Groseibel Györgyöt, Zimmermann Józsefet, Rakl Mátyást, Schneider Jánost, Preszter Mihályt, Prescher Vendelt, Dittrich Mátyást, Teller Andrást, iíj. Rieder Józsefet és Fischer Jánost. Letartóztatták Schmied Antal kőhányási erdőkerülőt is, aki súlyosan megsebesítette Rubert Jakabot. A sebesültet és id. Rieder Józsefet a törvényszék rendeletéig szabadlábra helyezték. A letartóztatott gántiakat a megye törvényszéke súlyos börtönnel és botütéssel sújtotta. Az „Oberjä ger”-nek mondott Bauert félévi börtönre és 25 botütésre ítélték.

A gántiak mozgalmát a katonaság segítségével leverték, az ítéletekkel pedig a lakosok további ellenállását törték meg.”

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Erdős Ferenc: Forradalom és szabadságharc Fejér megyében 1848-1849 – Fejér Megyei Levéltár közleményei 23. (Székesfehérvár, 1998)„… / Az urak fölöstökömre sem lesznek elég a parasztságnak!”  / Parasztmozgalmak 1848 tavaszán és nyarán