Kezdőlap Színes Csákvár, Chakwara, Chakvar, Sac castrum Chakvara… – Ezekről hallott már?

Csákvár, Chakwara, Chakvar, Sac castrum Chakvara… – Ezekről hallott már?

320
0

/A kép Csákvár és Csákberény között készült – fotó:Nagy Pál/

Csákvárt a Vértes fővárosaként emlegetjük. Bizonyára érdekes lehet, mit írtak korábban róla, milyen volt, hogy alakult történelme, földrajza, milyen érdekességekre akadtunk róla…

Mint például:

“…A község nevének legrégibb előfordulásai: Sac castrum Chakvara 1228, 1237, 1460, Chakuara 1231, 1302. Chakwara , Chacvara 1237, 1460, Chijakwar 1543, Chakwar 1433,
Chakvar 1453, 1519, Csághvár (német nyelvű szövegben).

Bár a község nevét különböző módon írták, mégis világosan látszik, hogy csak két kiejtési változat élt a régibb Csákvára és az újabb Csákvár. A török időkben, 1661-ben fordul elő, hogy a huszárok elfoglaltak egy Chaka nevű erősséget.

Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy Csákvár volt. Lehetett más is, és az írás szerzőjéről is feltehető, hogy nem ismerte pontosan a falu nevét.

A Csákvára (régi változat) előtagja a magyar Csák, személy, illetve nemzetség név, utótagja pedig a 3. személyű birtokos személyraggal ellátott vár, erősség főnév.

Tulajdonképpeni értelme a Csák nevű személy erőssége, a Csák nemzetség vára.

A Csák személynév etimológiája nincs kellőképpen tisztázva. Figyelmet érdemel a szláv származásának lehetősége. (Vö: a cseh Cák, lengyel Czak személynévvel.)

Tehát itt erődítés volt előbb, és arról nevezték el a váraljai települést…”

Forrás: Library.hungaricana.hu/Fejér Megyei Történeti Évkönyv 15. (Székesfehérvár, 1981)  / Községtörténeti tanulmányok/ Záborszky Miklós: Csákvár (Forna)

 

Folytatjuk – a szerk.