Kezdőlap Színes “Megfejtik Floriana titkait” – Csákvárról írták…

“Megfejtik Floriana titkait” – Csákvárról írták…

303
0

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Vértes és térsége történetéről, érdekességeiről, életéről szóló régi híradások – Érdekes, sokak számára vélhetően új információkat is tartalmaz szűkebb-tágabb otthonunkról például ez is (az első részt olvashatják):

Ezernél több sírt bontottak ki az egy esztendeje tar ásatás során a régészek Csákváron, a hajdani Floriana temetőjében, ahová a II. század végétől az V. század elejéig temetkeztek a település lakói.

A jellegzetes, háztető alakú sírokban már addig kétezernél több, kisebb-nagyobb leletet találtak. Rábukkantak díszes vasveretes ládikóra, ékszerekre, üvegtárgyakra, illatszeres és olajosüvegcsékre, palackokra a Pannóniában élt rómaiak használati tárgyaira, találtak gazdagon díszített, bronzból készült körzőt, s római írószerszámot, úgynevezett stylust is.

A kutatás értékes adatokat szolgáltat a régészeknek a település történetéről, a késő római kornak már a népvándorlás korába hajló időszakáról, a lakosság etnikai összetételéről.

Floriana temetője arról vall, hogy a tájon ebben az időben nemcsak rómaiak éltek, barbárok is lakták a települést.

Őket valószínűleg 369-ben, vagy 399-ben telepítették be szövetségesként, védelmi feladattal. Jelenlétükről azok a torzított koponyás csontvázak tanúskodnak, amelyeket már rom sírban is felfedeztek.

Leletekkel bizonyítható az is, hogy a két népcsoport nem különült el egymástól, keveredtek, házasodtak egymással…”

FOLYTATJUK!

Forrás:Library.hungaricana.hu/Délmagyarország, 1982. augusztus (72. évfolyam, 179-203. szám)  / 1982-08-28 / 201. szám