Kezdőlap Színes Mozaikokból rajzolódott ki a Vértesi Natúrpark

Mozaikokból rajzolódott ki a Vértesi Natúrpark

175
0

/Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2005. október – Fotó:Szalai László/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Vértes és térsége történetéről szóló korábbi híradások – mint például ez, 2005-ből:

Mozaikokból rajzolódott ki a Vértesi Natúrpark

Új fejezet kezdődött csütörtökön a hazai természetvédelem történetében: Csákváron felavatták az ország első hivatalosan is bejegyzett natúrparkját, a Vértesi Natúrparkot.

CSÁKVÁR/MEGYEI INFORMÁCIÓ

A Pro Vértes Közalapítvány kezdeményezése mellé Fejér és Komárom-Esztergom megye, illetve 17 települési önkormányzat csatlakozott immár tíz éve. Szűkebb hazánkat Bokod, Oroszlány, Szárliget, Tatabánya, Várgesztes és Vértessomló képviselte.

A települések és a civil szervezetek képviselői hintóval vonultak az ünnepség színhelyére, ahol dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter fogadta őket. Az ünnepi asztalra a városokat, falvakat jelképező ajándékok kerültek, a táblára pedig az adott településrész térképe fokozatosan rajzolódott ki a mozaikokból a Vértesi Natúrpark teljes területe.

Miután minden mozaik a helyére került, dr. Persányi Miklós arra kérte az alapítókat, hogy őrizzék a tüzet, és tartsák ébren együttműködésüket Viszló Levente, a Pro Vértes Közalapítvány elnöke hangsúlyozta: a natúrpark létrehozásával „társadalmasították” a természetvédelmet, hiszen egy térség polgárai kaptak megbízást az értékek őrzésére.

A felvonulás és címátadás után a települések képviselői facsemetéket ültettek, eközben a kondérokban a vidékre jellemző ételek készültek. Az ünnepséget kiállítások, kézműves bemutatók, gyermekvetélkedők színesítették, az érdeklődők pedig felkereshették a Vértesi Natúrpark környékbeli nevezetességeit.

Csatlakozók
A csatlakozók közül a harmadik legnagyobb területet Oroszlány birtokolja a natúrparkból
Várgesztes közigazgatási területének majdnem teljes egésze,
Vértessomlónak 80 százaléka a parkhoz tartozik.

Lővey Júlia”

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2005. október (16. évfolyam, 230-255. szám)  / 2005-10-28 / 253. szám