Kezdőlap Barangoló Különleges látnivalók és kirándulóhely: Tatai Kálvária-domb Természetvédelmi Terület

Különleges látnivalók és kirándulóhely: Tatai Kálvária-domb Természetvédelmi Terület

989
0

(A Kálvária-domb – forrás:wikipedia, fotó: Anne19 – indafotó)

Komárom-Esztergom megye – mint ez már annyiszor kiderült itt is- rendkívül gazdag műemlékekben, természeti képződményekben, látnivalókban, kirándulóhelyekben, vallási, egyházi emlékhelyekben. Sorozatunkban ilyenekkel ismerkedhet meg – egy kicsit jobban:

A Tatai Kálvária-domb Természetvédelmi Terület Tatán a Kocsi utca mellett található domb, mely 166 méteres tengerszint feletti magasságával a város legmagasabb pontja.

1958 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület. Az itt található ősmaradványok (az üledékes kőzetekben található növényi maradványok) kutatásában kiváló eredményeket ért el a paleobotanikus Skoflek István (gyűjteményét a tatai Kuny Domokos Múzeum őrzi).

A domb Tata kilátóhelye is, ahonnan a belvárosra és az Öreg-tóra lehet rálátni. Télen esetén szánkópályaként használják a környéken lakók.

Geológiai Szabadtéri Múzeum

1984-ben létesítették, geológiai és paleontológiai (földtani és őslénytani) szempontból jelentős bemutatóhelyek közé tartozó hely a tatai Kálvária-domb Geológiai Természetvédelmi Terület.

A bemutatóhely a nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg. Jól nyomon követhető e régió mezozoikumának, a Föld geológiai középkorának alakulása.

A geológiai szabadtéri múzeumban a földtani látványosságokat mintegy hatszáz növénycsoportból álló telepített botanikai gyűjtemény egészíti ki.

Az egykori kőfejtőben, a fehér, vörös és zöldesszürke mészkő-, kovakő-, homokkő– és márgarétegekben felfedezhetők a kőzetekben található ősmaradványok (Megalodus kagylók, Congeria kagylók, csigák.).

E korszak nagy kiterjedésű tengerének fejlődéstörténetét tükrözik a bemutatóhely üledékes mészkõő kőzetei.

A parkból termálkarszt-barlang bejárata nyílik, amelyet felfedezői Megalodus-barlangnak neveztek el a járatok falán nagy számban kipreparálódott triász élőlények – a Megalodus kagylók nyomán.

A park felső részén, fedett pavilonban, a kőkorszaki emberek által eszközkészítésre használt kovakőbányászatának bizonyítékait, az alsó parkban, kisebb szabadtéri bemutatón, hazánk hasznosítható ásványi nyersanyagkincseit tanulmányozhatja a látogató.

A park bejárati székelykapuját Cs. Kiss Ernő fafaragó népművész készítette 2000-ben.

A Kálvária-kápolna- forrás:wikipedia, fotó:Joxy

Kálvária kápolna

A Kálvária-domb tetején a középkorban a bencés apátság falujának, Szentivánnak, Keresztelő Szent Jánosról, akit az Ómagyarban Szent Ivánnak hívtak, elnevezett temploma állt. Nevének előfordulása 1446-ból Zenthyvanhegye alakban olvasható.

A román stílusú romos templomot 1754-ben lebontották, Fellner Jakab a szentély csonka falait kiegészítette, sátortetővel átfedte, és délnyugat felé homlokzattal látta el.

Tetejére kecses huszártornyot helyezett. 1755-ben kifestették, 19081911 között restaurálták.

A második világháború okozta sérüléseket az 19621963. évi helyrehozatalkor végleg eltüntették. 1980-ban egy időre Fellner Jakab emlékére kiállítást rendeztek a kápolnában.

A régi templom falainak feltárásával és állagvédő csekély felfalazásával az egykori templom alapterülete érzékelhető.

A Kálvária-szoborcsoport – forrás:wikipedia, fotó:Joxy

Kálvária-szoborcsoport

A kápolna közelében levő kör alakú építmény közepén álló hatalmas, dinamikus kálváriacsoport (Golgota), Schweiger Antal 1770 körüli alkotása.

Jézus Krisztus keresztje tövében Mária Magdolnát, a két oldalán Szűz Mária és Szent János apostol alakját látjuk.

A fatörzs jellegű keresztre feszítve a latrok alakja torzított testtartásban jelenik meg.

Fellner Jakab kilátó

A Kálvária-domb lábánál, 1934-ben, Stieber Antal Tata községtől 60 négyszögöl területet bérelt sörétgyár építésére, harminc évre, évi 10 pengőért.

1939-ben felépült az öntés célját szolgáló 30 méter magas torony, és „Turul” Sörétöntöde néven megkezdte üzemelését.

Az 1960-as évektől Fellner Jakab Kilátó néven idegenforgalmi célokra használják.

Kilátótorony – forrás:wikipedia, fotó:Joxy

Víztorony

A kápolnától keletre található a 1968-ban épített, a város vízellátását szolgáló 500 m³–es víztorony.

Tervezője Csaó Imre volt, jellegzetes tömbszerű, sokszögű, vakolatlan tégla falazatú torony, 30 méteres magasságával hozzátartozik a domb látványához.

Napjainkban a torony műemléki védettséget kapott, és az üzemeltető vízmű nemcsak műszaki létesítményként használja, hanem a toronybelső nagy terében alkalmanként kiállításokat, sőt – az épület kiváló akusztikájának köszönhetően – hangversenyeket is rendeznek.

Víztorony – forrás:wikipedia, fotó:Joxy

Zsidó temető

A Kálvária-domb mellett találjuk a Kálvária utcát, ennek végén van a magas kőfallal körülvett temető. Melyet Goldberg Izidor (1911-tõl 1940-ig tatai rabbi) munkájában közöltek szerint 1740-ben nyitottak meg.

Olyan híres emberek nyugszanak itt, mint Farkasházy Fischer Mór, Handler Márk (18371911) rabbi és Tata gazdasági, társadalmi életében jelentős szerepet játszó Fischer, Englander, Ganz, Grossmann, Lopold, Pollák, Steiner, Weisz családok.

(forrás:wikipedia)