Kezdőlap Barangoló Műemlékek, látnivalók a Vértesben: Láncos-kastély

Műemlékek, látnivalók a Vértesben: Láncos-kastély

951
0

/Fotó:Nagy Pál/

Fejér megye, a Vértes környéke rengeteg műemlékkel, látnivalóval rendelkezik, köztük számos szép kastéllyal is. Állaguk, hasznosításuk, látogathatóságuk változó, de értéket képviselnek. Ezek közül mutatunk be néhányat. Íme a mostani:

“Láncos-kastély vagy más néven Luzsénszky-kastély Móron, Fejér megyében található. (Cím: Szent István tér 6.)

A kastélyt, amely Mór főterén található, az 1790-es évek elején, más források szerint 1791-ben a Luzsénszky család építtette. Nevét az előtte húzódó lánckerítésről kapta.

Kivitele egyemeletes, egytraktusos, 16 tengelyes, sátortetős épület. 2 kosáríves, vörös márvány keretezésű kocsibehajtója van, a bal oldalin 2 címer, a jobb oldalin gótizáló copf ajtószárny. Középen 3 páros oszlopon triglifes párkány hordozta kőbábos vörös márvány erkély.

Az épület két végén U alakban hátranyúló rövid szárny helyezkedik el, a belső oldalon hengeres lépcsőtornyokkal. A hátsó homlokzat teljes hosszában a földszinten és az emeleten árkádos folyosó.

Az épület középpontjában helyezték el a dísztermet, amely a bécsi mintájú társasági élet színtere volt. A 18. század közepén és a 19. század elején földrengések rázták meg a környéket.

A kastély 1810. januárjában és 1814. májusában jelentős károkat szenvedett.

A kastélyban 1990 előtt a városi tanács működött, jelenleg az épületben a móri polgármesteri hivatal működik.”

Forrás:wikipedia