Kezdőlap Barangoló Vértesi kirándulóhelyek: Körtvélyespuszta

Vértesi kirándulóhelyek: Körtvélyespuszta

218
0
Minolta DSC

/Körtvélyesi kápolna – Forrás:wikipedia, fotó:Négy/

Térségünk sok műemlékkel, látnivalóval, kirándulóhellyel is rendelkezik. Egy körutazás keretében bemutatunk/bemutattunk néhányat, talán kedvet csinálunk alaposabb megismerésükhöz is.

“Körtvélyespuszta Tatabánya – (korábban Bánhida) – külterületi városrésze, amely mintegy 420 méteres tengerszint feletti magasságban terül el a Vértesben. Tatabánya központjától 9 kilométerre délkeletre található.

Nevezetességek

Legnagyobb nevezetessége az a kápolna, amelyet az egyik új lakó odaköltözése után újíttatott fel, ugyanis azt korábban vandálok megrongálták. Azóta a lakók gondozzák.

Megemlítést érdemel az az erdei temető, amely a Körtvélyespusztára vezető út mellett található.

Körtvélyespuszta és Csákányospuszta között terül el a Csákány-patak azon vadregényes, vízmosásokkal, méteres görgetegekkel, házméretű sziklákkal borított része, melyet Mária-szakadéknak neveznek. Számos turistacsoport látogatja e csodás természeti látnivalót, amit egyébként az Országos Kéktúra is útba ejt.

Lakosság

A századforduló környékén még mintegy nyolcvan állandó lakosa volt a hegyvidéki szórványnak, a 2001-es népszámlálás azonban már csak 3 lakost mutatott ki. Elsősorban magyar nemzetiségű lakói voltak a településrésznek.”

Forrás:wikipedia

Körtvélyespusztai kilátó látképe a magasból – Forrás:wikipedia, fotó:Civertan