Kezdőlap Barangoló Érdemes végigjárni: Vértesi Panoráma tanösvény

Érdemes végigjárni: Vértesi Panoráma tanösvény

1816
0

/Fotó:provertes.hu/

A Vértesben több tanösvény is található, melyeket érdemes végigjárni.

“A természetben való aktív pihenés mellett annak jobb megismerését is szolgálja a 4,6 km hosszúságú, a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma tanösvény.

A kirándulók itt megismerhetik a Vértes hegység déli lejtőinek és völgyeinek jellemző természetes és ember alkotta természeti környezetét.

A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők váltják egymást.

Miközben élvezzük a természetet és a táj szépségeit, az útvonal mentén kihelyezett tájékoztató táblák segítségével megismerkedhetünk az erdőnevelés és kopárfásítás nem közismert, de sokszor embert próbáló kihívásaival.

4610 méter hosszú, hozzávetőleg 100 méter szintkülönbségű, a kiindulóponthoz visszatérő, egyedi táblákkal és felfestéssel jelölt útvonal

8 db információs táblákkal ellátott állomás, a kezdőállomáson általános tájékoztató információkkal és az erdőlátogatás vonatkozó írott-és íratlan szabályaival, az útvonalon lévő további állomásokon az adott helyszínen jellemző erdészeti – szakmai és/vagy történeti leírással, a panoráma kilátópontjánál lévő fotó domborzati vetületi ábrán nevekkel együtt mutatja a környezetben látható völgyrendszert

“Máriakép” kegyhely

Turisztikai létesítmények: 4 állomáson összesen 6 garnitúra rönk pad és asztal (továbbiak létesítése tervezett), 4 szemetes illetve az indulóállomáson kialakított kijelölt tűzrakó hely (főzési lehetőség). Mosdó lehetőség közvetlenül elérhető a múzeumban.

Megfelelő kerékpárral és lóval is látogatható

Geológiai, botanikai és zoológiai különlegességek”

Forrás:provertes.hu