Kezdőlap Barangoló Vértesi értékek: a csákvári fazekas-kerámia

Vértesi értékek: a csákvári fazekas-kerámia

1011
0

/Fotó:csakvar.hu/

Csákvár a Vértes fővárosaként is emlegetik.  Régóta híres fazekasairól:

“A csákvári fazekas-kerámia

Készítése Csákváron több évszázados múltra vezethető vissza. A fazekas mesterség művelői már az 1600-as évek elejétől élnek, s dolgoznak a településen, amely egykor a Dunántúl kiemelkedő fazekasközpontja volt.

A 19. században híres céhközpont volt, messze földről jöttek ide mesterséget tanulni az akkori vándorlegények. A fazekasmesterség apáról-fiúra szállt. A fazekasok gyermekei már 8-9 éves korban elkezdtek „játszani” a korongon, apró tárgyakat készítettek.

Ez volt az „inasidő”, mely általában 5 évig tartott, s „legénykorban” vándorolni indultak a felcseperedett ifjak, hogy más vidéken, más fazekasoknál is tanuljanak, hasznosítsák és otthon továbbfejlesszék az út során megszerzett tudást, majd hazaérkezve mestervizsgát tegyenek.

Bár a híres fazekasmesterség mára kissé háttérbe szorult, szerepét nagyrészt a gyáripar vette át, Csákvár fazekas népművészete ma is virágzik. A mai népi iparművészek tovább viszik elődeik örökségét, a gyönyörű népművészeti motívumokat, régi formákat, díszítéseket.

Itt található a helyiek elnevezése szerint a Fazekasház is.”

A Fazekas Emlékházról bővebben:

https://www.csakvar.hu/kult/fazekas-emlekhaz

Forrás:wikipedia