Kezdőlap Barangoló Ismeri környékünket? Elbűvölő mesefalu az erdő szívében: Vérteskozma

Ismeri környékünket? Elbűvölő mesefalu az erdő szívében: Vérteskozma

444
0

(fotó:Facebook.com)

A Vértes – mint ez már annyiszor kiderült itt nálunk is – rendkívül gazdag természeti képződményekben, látnivalókban, kirándulóhelyekben, és hangulatos településekben sincs híján..

“Máig jellemző arculata a 19. század közepén alakult ki. A telkek baloldalán elhelyezkedő hosszú, hófehér, feketelábazatú házak hátsó részét az istálló foglalta el. Szemben az ólak, a hidasok, az udvar végében pedig a lábas pajta állt, amihez gyakran pince csatlakozott.
A lakóteret tágas lakószoba, pitvar konyhával és kamra alkotta. A konyha felett német jellegű (kétirányban boltozott), nyitott kéményt alakítottak ki. A lakóházak előtt tornác futott végig.
A legkorábbi épületjelzés 1821-bõl ered. török idők után gróf Esterházy József bajorországi telepesekkel népesítette be a falut. A II. világháborút követően a csaknem 300, német anyanyelvű lakost Németországba telepítették ki.
Egészen az 1970-es évekig kellett várni arra, hogy a falu új életet kezdjen. Ekkor városi lakosok fedezték fel a varázslatosan szép környezetben fekvő települést, felvásárolták az ingatlanokat, és a népi építészeti értékek meghagyásával felújították az épületeket.
A község nemcsak külsejében, de hangulatában is hűen őrzi a múltat, amit a kitelepítettek emlékére állított emlékkereszt is jelez. Napjainkra gyönyörűen gondozott, virágzó üdülőfaluvá vált, ahol turistaház és vadászház várja az ideérkezőket.
Korábban Cusma, Kis-Kozma alakban fordult elő, Kosma személynévből származik. Később, 1908-ban kapta meg a Vértes előtagot.
A Gesztesi Vár tartozékaként először 1300-ban említik, mint katonai szálláshelyet. A török időkben gróf Eszterházy Antalnak voltak itt birtokai. A területet korábban csákváriak, majd pákozdiak bérelték.
Kozmát 1742-ben gróf Eszterházy Ferenc a betelepített németeknek adományozta A német nyelvű krónika szerint kozmát 1770-ben Ulm vidékéről telepítették be. A templomot Koslam és Demian szentek tiszteletére ajánlották fel.
A katolikus tanár, egyben jegyző is 50 gyereket oktatott németre és magyarra. Eredetileg az utca jobb és bal oldalán, fekete alapon, aló fehére meszelt házak álltak a tetőn szalmaborítással. A körülmények kedvezőtlenek voltak: a közlekedés nem volt megoldott, nem volt lehetőség a terjeszkedésre, így sokan elvándoroltak. 1928 körül az addig önálló községek, Kozma és Kőhányás Gánthoz lettek csatolva.
1941-ben új iskola épült. 1941 októberébe a német katonák, decemberben az oroszok jöttek be a faluba. 1946-ban Gánthoz hasonlóan került sor a kitelepítésre. A háborús éveket követően gyakorlatilag kihalt, csupán néhány őslakos maradt. Vérteskozma természetvédelmi területen fekszik.
A falu ma üdülőfalu, ahol Községvédő Egyesület működik a hagyományos falukép megőrzése érdekében. Kozma skanzen jellegű település, ahol az évente megrendezett búcsú keretében neves művészek adnak műsort a templomban.
1992-ben emelték a kitelepítettek emlékét őrző emlékművet. Kozma és környéke Ökoturizmusra, kerékpározásra, vadászatra alkalmas terület.
Egy 12 férőhelyes turistaház és külön vadászház várja az ideérkezőket. Egyéni igényeknek megfelelően további szálláslehetőség is igényelhető.”

forrás:provertes.hu

Letölthető leporelló: