hétfő, február 6, 2023
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Utoljára vonulnak az óriásbábok a Királyi Napok előtt Székesfehérváron

2022.08.06. @ 17:00 - 18:30

Fotó: Nagy Pál/

A Székesfehérvári Királyi Napokra hangoló sorozat utolsó szombatjához érkezünk a héten: augusztus 6-án délután öt órától ismét óriásbábok és hagyományőrzők várják a Belvárosban járókat, akik este hattól a Zichy ligetben zenét is hallgathatnak. Ezúttal Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony, Asztrik püspök és Szent István király vonul fel és mutatkozik be a Fő utcán.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta népszerű nyári program Székesfehérváron, szombatonként rendre sokan összegyűlnek, hogy végignézzék a királyi óriásbáb-család tagjainak felvonulását. sbA sorozat záróeseményén, augusztus 6-án, szombaton 17 órától Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony, Asztrik püspök és Szent István király „fogadja” az érdeklődőket a Belvárosban.

A felvonulást ezúttal is hagyományőrzők, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tagjai kísérik a Fő utcán, és bemutatót is tartanak az Országalmánál. Az egyesület több mint 15 éve színesíti a fehérvári és az ország más városaiban rendezett történelmi programokat. Harcászati bemutatóikkal az Árpád-ház korát, illetve újabban Mátyás korát idézik meg, korhű fegyvereik, vértjeik segítségével hívják időutazásra a nézőket, akik a látvány mellett minden alkalommal pontos történelmi ismeretekkel is gazdagodhatnak.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az aláfestő zenét a Sonivius Vappae, azaz „a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája” szolgáltatja középkori dudával, dobbal, az óriásbábokat Szabó Miklós Bence mutatja be a közönségnek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben a Vörösmarty Színház művészei alkotta GabiKvArt zenekart hallhatja a közönség a Zenepavilonban. A pandémia idején született a zenekar, amely azóta több sikeres koncerten van túl, legutóbb a jubileumi FEZEN-en léptek fel. Blues, funky, soul vagy rock, magyarul vagy angolul, egy biztos, a GabiKvArt tagjai csak olyat játszanak, amit szeretnek: nagy előadók világslágereit és magyar dalszerzők remekeit élvezheti a hallgatóság a nyárestén. A zenekar tagjai: Varga Gabriella – ének, Cserta Gábor – basszusgitár, Réti Anikó – zongora, Kricsár Kamill – gitár, Kovács Zsolt – dob.

Forrás: OKK Fehérvár

Részletek

Dátum:
2022.08.06.
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
, , , ,

Helyszín

Belváros
Belváros
Székesfehérvár, Fejér 8000 Magyarország
+ Google Térkép