szerda, február 1, 2023
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nincs karácsony Diótörő nélkül

2020.12.19. @ 10:00 - 2020.12.22. @ 12:00

Decemberben ismét láthatja a közönség a Székesfehérvári Balett Színház első nagybalettjét, a Diótörő című családi balettet Egerházi Attila rendezésében és koreográfiájával. December 19-én, 20-án és 22-én 10.00 órakor, 21-én 10.00 és 19.00 órai kezdettel újra életre kel a Hoffman meséjéből és Csajkovszkij balettjéből jól ismert Diótörő, és elkíséri a történet főhősét, Marikát kalandos útján a Vörösmarty Színház nagyszínpadán.es

Egy átlagos, szürke panellakásban él a Stahlbaum család, ide érkezik meg karácsony este a minden tekintetben színes egyéniség, Drosselmeyer nagybácsi, aki humorával, szeretetével, „bűverejével” életet hoz a családba. Amikor a család nyugovóra tér, megtörténnek a meséből ismert csodák: életre kel a Diótörő, megjelennek és ugyancsak életre kelnek a különböző babák, mesefigurák, és lezajlik az a harc is, amelynek végén Marika, a főhős egy mesevilágban találja magát, Diótörő herceg oldalán. A pár a hópelyhek táncát követve jut el a kristálypalotába, ahol káprázatos ünnepséggel, látványos spanyol, kínai, keleti és orosz táncokkal fogadják őket, és eltáncolják a darab talán legismertebb részét, a Rózsakeringőt is.

„A Diótörő története az én olvasatomban nem nagypolgári, hanem kispolgári családi körben játszódik, és a hétköznapok szürke, gyakorta monoton és olykor szeretetről megfeledkező világát szeretettel átszőtt humorral fűszerezve állítja szembe az ünnepnap színekben gazdag varázsvilágával. Ez a szándék éppúgy megmutatkozik a balett színpadképeinek és jeleneteinek kontrasztjaiban, mint a koreográfiában.” – mondta a produkcióról Egerházi Attila Harangozó- és Jeszenszky Endre-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója, aki Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állítja színpadra a népszerű művet.

Andrea T. Haamer jelmezeit Szelei Mónika újította fel, és ő készítette a produkcióhoz szükséges új jelmezeket is; a díszleteket Árvai György, a fényeket Egerházi Attila tervezte. A darabhoz Falvay Miklós médiaművész komputergrafikával teremti meg a fantáziavilágot: a virtuális díszletek közül kiemelkedik az északi fényre emlékeztető fényjáték és a történet egyik fő helyszíne, a kristálypalota, amely többször is átalakul a mese során.

„Karácsony ünnepe többek között arra is emlékeztet bennünket, hogy ha szeretet lakozik a szívünkben, akkor életünk bármely napját ünnepként élhetjük meg, és hétköznapi csodák történhetnek meg velünk. A Diótörő története azt a gazdag, gyermeki képzeletvilágot jelképezi, amely a fantázia gazdag színpalettájáról, szeretetből szőtt ecsettel képes újra színessé festeni a felnőttek világának hétköznapok által elkoptatott és elszürkült festővásznát.” – fogalmazott Egerházi Attila.

A társulat célja a bemutatókor az volt, hogy a város és a megye színházat és táncot szerető közönségének saját Diótörő előadása legyen, amelyet minden évadban műsorra tűzhetnek a karácsonyi időszakban. A nagyívű, a teljes társulatot kettős szereposztásban felvonultató táncszínházi művel minden korosztályt igyekeznek megszólítani. A darab iránt minden évben óriási az érdeklődés: 2018-ban a jegyek hetekkel a premier előtt elkeltek mind a hat meghirdetett előadásra.

Az előadásokra jegyek kaphatók az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színház előcsarnokában (Székesfehérvár, Fő utca 8.) munkanapokon 10.00–18.00 óra között, valamint az InterTicket országos hálózatában és a www.jegy.hu weboldalon is. A november 4-i, szerdai Carmen előadásra szóló jegy felmutatásával a vásárlók 20% kedvezményt kapnak a Diótörő családi balett december 21-i, hétfő délelőtt 10 órai előadására. A kedvezmény érvényesítéséhez a novemberi Carmen előadásra szóló jegy bemutatása feltétlenül szükséges, ezért kérjük, azt őrizzék meg a következő vásárlásig.

Forrás:OKK Fehérvár

Részletek

Kezdés:
2020.12.19. @ 10:00
Vége:
2020.12.22. @ 12:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, ,

Helyszín

Vörösmarty Színház
Vörösmarty Színház
Székesfehérvár, Fejér 8000 Magyarország
+ Google Térkép