Kezdőlap Színes Idén is Floralia – Várják a látogatókat a Gorsium Régészeti Parkban

Idén is Floralia – Várják a látogatókat a Gorsium Régészeti Parkban

67
0

Az idei évben is megrendezésre kerül a Floralia, a Flora istennő tiszteletére tartott, ókori római ünnepség. A nézőket Diocletianus császár bevonulása után többek között látványos gladiátorharc, római légiók csatája és színházi előadás is várja. A jegyek értékesítése elkezdődött, a programra idén is lehetőség van a szervezők által indított buszokkal utazni a Gorsium Régészeti Parkba.

Új köntösben kínál élményeket a 2023-as Floralia, a Szent István Király Múzeum hagyományos tavaszköszöntő nagyrendezvénye. A szervezők szerdán délután a múzeum díszudvarában ismertették az idei programot, ami látványos elemekkel bővült az idei évben. Az április 28-án, szombaton és április 29-én, vasárnap a Gorsium Régészeti Parkba látogatók ugyanis a késő Római Birodalomba utazhatnak vissza, ahol látványos fogatversenyt, gladiátorharcot, római légiók csatáját és színházi előadást is láthatnak. A jegyértékesítés a mai nappal elindult, az érdeklődők a Hetedhét Játékmúzeumban és a Tourinform irodában vásárolhatják meg belépőiket. Ugyanitt válthatják meg jegyeiket a Gorsiumba tartó buszjáratokra, melyek az székesfehérvári autóbusz-állomás taxis megállójától indulnak, mindkét napon 9.30 és 11.00 órakor.

Az idei Floralia leglátványosabb elemének kétségkívül a fogathajtó verseny ígérkezik. A pályát az aquincumi kapu előterében alakítják ki, miután ezen a területen szabályos, korabeli méretben alkothatják meg a pályát – ismertette a részleteket Kovács Lóránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park szakmai vezetője. A fogathajtó versenyek a Római Birodalom városaiban is a mindennapok részei voltak, így ezzel a programelemmel kiegészülve a látogatók még autentikusabb élményt kapnak. A korabeli mintára elkészített fogatok Szombathelyről érkeznek Tácra, a versenyzők között pedig két Fejér megyei hajtó is helyet kapott.

A Floralia teljes programjában idén is helyet kapnak a fegyver- és növénybemutatók, az illatszerkészítés, a korabeli ételek felidézése, valamint a múzeumpedagógiai és régészeti foglalkozások is. A hétvége menetrendjét a Szent István Király Múzeum honlapján, ide kattintva érhetik el.

 

Forrás: OKK Fehérvár