Kezdőlap Hírek Megújult Tatán a Kőfaragó-ház

Megújult Tatán a Kőfaragó-ház

37
0

/Fotó: Facebook/Kőfaragó-ház/

A tatai önkormányzat kézműves- és ökoturisztikai központtá alakította az 1790-ben épült Kőfaragó-házat – közölte a város polgármestere szerdán az MTI-vel.

    Michl József tájékoztatása szerint a házban kiállításon mutatják be a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítottak ki. Helyet kapott még az épületben egy kávépörkölő- és egy fazekasműhely, valamint egy kisebb vendéglátóegység.

    A ház felújítása egy nagyobb fejlesztés része, amelyre 518 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást kapott az önkormányzat, ötven millió forintos önrész mellett.

    Korábban az épület közelében a Kálvária-dombon játszó- és pihenőhelyet hoztak létre, restaurálták a Golgota-szoborcsoportot, és díszkivilágítást kapott az országban egyedülálló söréttorony, amelyet ólomsörét előállítására építettek 1939-ben.

    A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor az Esterházyak kőfaragói laktak, évtizedekig romos állapotban volt. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok.

-MTI-