Kezdőlap Hírek Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

45
0

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma. Az évnek ebben az időszakában átlagosan minden nap kigyullad egy otthon Fejér megyében. Ezekben a hetekben az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Hamarosan meggyújtjuk az adventi koszorún lévő gyertyákat, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek tűzveszélyesek lehetnek.

Tavaly advent időszakában harminchat lakásban keletkezett tűz Fejér megyében. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen minden nap kigyulladt egy otthon. Advent harmadik vasárnapján egy adventi koszorú okozott kisebb lakástüzet Székesfehérváron. A társasházi lakás nappalijában a lángok átterjedtek a kigyulladt koszorúról a terítőre és kis mértékben a dohányzóasztalra. A tüzet a lakók szerencsére időben észrevették, egy másik terítővel gyorsan letakarták, ezzel a lángolást elfojtották és a tüzet eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Az ünnepi készülődés részeként sokan feldíszítik otthonukat, és sok háztartásban adventi koszorút készítenek, vásárolnak. A megfelelő koszorú összeállításánál, kiválasztásánál fontos, hogy a gyertyák alatt legyen egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a lángot, a gyertyák sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút. Helyét úgy válasszuk meg, hogy ne legyen semmilyen éghető anyag a közelében, hiszen a koszorúról a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, terítőre, függönyre, ablakkeretre.

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő.