Kezdőlap Hírek Életmentés 4 lábon (+Képek)

Életmentés 4 lábon (+Képek)

87
0

/Fotó: Dog Plusz Egyesület/

Mokka és Abby, mentőkutya növendékek csatlakoztak gazdáikkal a Fejér Önkéntes Mentőszervezethez.

A felelős állatvédelem és kutyatartás alapelveinek népszerűsítése érdekében kezdte meg működését a bodajki székhelyű Dog Plusz Egyesület 2011-ben.

A szervezet alapító tagja Kasza Norbert, móri önkormányzati tűzoltó, aki több mint tíz éves kutyavezetői tapasztalattal a háta mögött holland juhászkutyájával, Mokkával első mentőkutyás vizsgájukra készül.

Felesége, Kasza-Pirka Ildikó húsz éve foglalkozik kutyákkal és kiképzésükkel, az egyesület vezetőjeként pedig lelki sérült négylábúaknak segít, hogy megtanuljanak félelem nélkül élni.

Holland juhászkutyái közül Abbyt kölyök kora óta tréningezi terület- és romkutatásra, míg Miát mantrailingre, vagyis az emberek egyedi szagának beazonosítására és követésére képzi. Az év elején kezdődött tréningek eredményeként most Mokkával és Abbyvel a nemzetközi IRO mentőkutyás vizsgára készülnek.

A kutyákat és gazdáikat Salamon Klára készíti fel, aki négylábú társával részt vett a 2009-es szumátrai földrengés utáni kutatásban egy nemzetközi keresőcsapat tagjaként. 2018-ban pedig világbajnoki címet szerzett Tara mentőkutyájával a Holland Juhászkutya Világbajnokságon. Jelenleg a Tyn névre hallgató border collie-val tréningezik.

A Dog Plusz Felelős Állattartók Egyesülete a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal annak érdekében, hogy egy profi mentőkutyás csoporttal hatékonyan támogassák az önkéntes mentőszervezet kutató tevékenységét, és szükség esetén segítséget nyújtsanak eltűnt személyek felkutatásában elsősorban a megye északi részén, valamint Székesfehérváron és környékén – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Fotó: Dog Plusz Egyesület