Kezdőlap Hírek Székesfehérvár – Királyok a Belvárosban ezen a hétvégén is

Székesfehérvár – Királyok a Belvárosban ezen a hétvégén is

42
0

/2021-es kép – Fotó: Nagy Pál/

A júliusi hétvégék már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: az augusztus 6-ig tartó sorozatban szombat délutánonként óriásbábok és hagyományőrző csapatok várják a belvárosban járókat, akik este hattól a Zichy ligetben hallgathatnak zenét. Július 30-án, szombaton 17 órától II. András és gyermekei, IV. Béla és Szent Erzsébet vonul fel és mutatkozik be a Fő utcán.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta népszerű nyári program Székesfehérváron, szombatonként rendre sokan összegyűlnek, hogy végignézzék a királyi óriásbáb-család tagjainak felvonulását. Július 30-án, szombaton 17 órától II. András és gyermekei, IV. Béla és Szent Erzsébet „fogadják” az alattvalókat a Belvárosban.

A felvonulást ezúttal is hagyományőrzők, a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjai kísérik a Fő utcán, és bemutatót is tartanak a Városház téren. A 2013 óta működő egyesület a IX–XI. század időszakát, annak kultúráját, viseleteit, fegyvereit igyekszik bemutatni; nemcsak magyar, hanem a korban a Kárpát-medencében megjelenő más népeket, így például kései avarokat, szlávokat vagy vikingeket is megjelenítik. Fontosnak tartják, hogy a látogatók a korabeli mindennapokat, a konyhaművészetet, a kézműves hagyományokat is megismerjék. Bemutatóikkal számos nagy fesztiválon, múzeumi programon arattak már zajos sikert a nézők körében.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az aláfestő zenét a Tabulatúra Régizenei Egyesület szolgáltatja, az óriásbábokat Cservenka Ferenc mutatja be a közönségnek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fafúvós kvintettjének kiskoncertjét hallhatja a közönség. Közreműködik: Hámori Zsófia – fuvola, Fóris István – oboa, Dávid József – klarinét, Tóth Sára Rebeka – fagott, Balogh Bottyán – kürt. A műsor: Mozart – Fafúvós kvartett, Bernhard Krol – Laudatio (Balogh Bottyán), Haydn London Trio No. 1., C-dúr, 1. tétel (Hámori Zsófia, Fóris István, Tóth Sára Rebeka), Stravinsky: Three Pieces for solo clarine (Dávid József), Ibert: Trois piéce bréves.

-MTI-