Kezdőlap Színes Királyok a Belvárosban: szombati programok Székesfehérváron

Királyok a Belvárosban: szombati programok Székesfehérváron

175
0

A júliusi hétvégék már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: az augusztus 6-ig tartó sorozatban szombat délutánonként óriásbábok, régizenészek és hagyományőrző csapatok várják a Belvárosban járókat, akik este hattól a Zichy ligetben hallgathatnak muzsikát. Július 23-án, szombaton 17 órától Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla vonul fel és mutatkozik be a Fő utcán.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagy népszerűségnek örvend, a szombati programokon rendre sokan összegyűlnek, hogy találkozzanak a királyi óriásbáb-család tagjaival. Július 23-án, szombaton 17 órától Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla király fogadja az „alattvalókat” a Belvárosban.

Az óriásbábokat ezúttal az I. András Király Lovagrend tagjai kísérik a Fő utcán, akik bemutatót is tartanak. A Lovagrendet 2004-ben alapították, célja a magyar katonai hagyományok kutatása és bemutatása. A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az aláfestő zenét a Sonivius Vappae, azaz „a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája” szolgáltatja középkori dudával, dobbal, az óriásbábokat Cservenka Ferenc mutatja be a közönségnek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben Mozart muzsikáját élvezheti a közönség: a 4. C-dúr és a 2. D-dúr vonósnégyest az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei – Bujtor Balázs (első hegedű), Pápai-Márkus Júlia (második hegedű), Kiss Katalin (brácsa), Rádli Ramóna (cselló) – adják elő a Zenepavilonban.

Forrás: OKK Fehérvár