Kezdőlap Hírek Az Év Fája 2022 – Eddig a tatai platán az élen!!!

Az Év Fája 2022 – Eddig a tatai platán az élen!!!

429
0

/Fotó: evfaja.hu/

Az alábbi linken lehet szavazni az Év Fája 2022 kezdeményezésre, az indulók között az élen áll a tatai Angolkert víz fölé dőlő platánfája.

https://evfaja.hu/dontosfak

A fa története:

Platán “híd” a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett

A jelölt platán fa egyidős a Bőhm Ferenc által, az Esterházy család megrendelésére tervezett és épített tájkerttel, kb. 230-250 éves. Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Kialakításakor a Cseke-tó partja nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon. Szerencsére a platánokra jellemzően remekül alkalmazkodott a helyzethez és törzséből további statikai támasztó gyökereket növesztett.

A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája, közkedvelt esküvői és szerelmes fotó készítő helyszín, de a Bikini zenekar egyik nagylemezének zenekari fotója is ezen a fán ülve készült. Egyfajta hidat képez a Cseke-tó felszíne felett, a bátrabbakat egészen közel vezeti a víztükörhöz. (Mások szerint, egyszerűen csak a világ leghiúbb fájával van dolgunk, aki egész évben saját tükörképét csodálja a víz tükrében…)

Sajnos törzsének kérgén nyomot hagytak az évtizedek, kérge a parton megkopott, korhad, megfelelő kezelés és védelem után még biztosan sok évig örömet okozhat az Angolkertbe látogatók számára.

 Fa elhelyezkedése: Tata, Angolkert, Cseke-tó partja, védett történeti kert 2003 óta, 47.651082, 18.332722

Faj: Platán
Kora: 250 év
Magassága: 12 méter
Törzskerület: 120 cm
Jelölő: Csurgó-kút egyesület Tata

 

Fentiekről Farkas István tájékoztatott bennünket.