Kezdőlap Hírek Időalapú elektronikus jegyek és bérletek Székesfehérváron

Időalapú elektronikus jegyek és bérletek Székesfehérváron

148
0

/Fotó: OKK Fehérvár/

Augusztus elsejétől megváltoznak a helyi buszközlekedésben kapható jegyek és bérletek, és azok díjai Székesfehérváron. Bevezetik az időalapú elektronikus jegyeket és bérleteket: lesz 90 perces, 24 órás és 72 órás jegy, emellett megjelennek 15, 30 és 90 napos bérletek is, melyeket online, okostelefonon lehet megvásárolni. Az azonos érvényességi időtartamú mobil bérletek a mai papírbérletek árával egyeznek majd meg.   A papíralapú jegyek és bérletek ára átlagosan 20 százalékkal növekszik majd – jelentette be sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester.

2020. tavasza óta mobiltelefonon is váltható minden országos és székesfehérvári helyi és buszjáratra jegy és bérlet. 2022-ben darabszámra vetítve az eladott jegyek 10%-át, a teljesárú bérletek 6%-át, a kedvezményes bérletek 11%-át mobiltelefonon vásárolták.

Mészáros Attila alpolgármester a sajtótájékoztatón bejelentette: augusztus 1-től az online, okostelefonon vásárolható jegyek és bérletek típusai és áraik szétválnak a jegy- és bérletpénztárakban kapható papíralapú jegyektől és bérletektől. Az azonos érvényességi időtartamú mobil bérletek a mai papírbérletek árával egyeznek majd meg, így aki mobil bérletre vált, nem költ többet utazásra a mai összegnél. A pénztárakban továbbra is a megszokott jegyek és bérletek lesznek kaphatók, azonban magasabb áron. A buszon vásárolt jegy ára 310 Ft-ról 400 Ft-ra változik, így reményeink szerint valamelyest rövidül a megállókban a készpénzkezelés ideje. A 90 perces elektronikus jegy ára ezzel szemben 280 Ft lesz.

Okostelefonon kizárólag időalapú jegyek és bérletek lesznek kaphatók: 90 perces, 24 és 72 órás jegyek, 15, 30 és 90 napos bérletek. A 90 perces jegy átszállásokkal is használható. A diákok csak 30 napos, a 65 év alatti nyugdíjasok pedig 30 és 90 napos bérleteket válthatnak. A jegyek az első érvényesítéstől számított időponttól, a bérletek a vásárláskor megadott nap 0 órától az érvényesség utolsó napjának végéig érvényesek korlátlan számú utazásra. A jegyek esetén a jegy érvényességének lejárta előtt be kell fejezni az utazást.

Az online jegyek és bérletek vásárlására internet kapcsolattal rendelkező okostelefon, e-mail cím, bankkártya és egy alkalmazás letöltése szükséges. 9 alkalmazásból van lehetőség a vásárlásra, többek között a Simple by OTP, a K&H mobilbank, a Telekom és a Yettel alkalmazásokból. Az alkalmazások teljes listája a https://mobiljegy.nmzrt.hu/ honlapon érhető el. Az első vásárlás előtt regisztráció szükséges, amely során e-mail címet kell megadni. Ha számlát kérünk a vásárolt jegyről, bérletről, ide fogja elküldeni a rendszer. A vásárlás során ki kell választani a várost, majd a jegy vagy bérlet típusát. Bérlet esetén meg kell adni az érvényesség kezdőnapját, és a személyazonosságot igazoló vagy kedvezményre jogosító igazolvány számát. A vásárlásról lehetőség van számla kiállítására. A legtöbb alkalmazásban eltárolható a fizetésre szolgáló bankkártya száma, így nem szükséges minden alkalommal újra beírni.

Felszállás előtt az alkalmazásban az érvényesítendő jegyre, bérletre, majd az érvényesítés vagy felszállás szövegre bökve aktiválódik a telefon kamerája, amit a busz első ajtaja mellett vagy a buszvezető fülkéjének falán található QR kódra kell irányítani. A beolvasás után 1-2 másodperccel a képernyőn megjelenő animációt be kell mutatni a buszvezetőnek.

2022. augusztus 1-től, hogy az összvonalas és tanuló bérletekhez már nem szükséges bérletigazolvány, elegendő a személyazonosságot igazoló igazolvány (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél) vagy a diákigazolvány számának felírása a bérletre. Az utazás alatt a bérletre ráírt igazolványszámhoz tartozó igazolványt az ellenőr kérésére fel kell tudni mutatni. A nyugdíjas bérletekhez továbbra is szükséges a bérletigazolvány kiváltása a korlátozott érvényeségi idő miatt.

Az elmúlt időszak áremelkedései, a szomszédban dúló háború okozta energiaár-növekedés a közösségi közlekedés költségeire is kihatással van, ezért 2022. augusztus 1-től a papíralapú jegyek és bérletek ára átlagosan 20%-kal növekszik. A papírszelvények cseréje miatt a bérletvásárlási időszak július 26. helyett augusztus 1-én kezdődik

Menetjegy elővételben 340 Ft
Menetjegy autóbuszon váltva 400 Ft
90 perces elektronikus jegy 280 Ft
24 órás elektronikus jegy 800 Ft
72 órás elektronikus jegy 1 650 Ft
7 napos általános elektronikus bérlet 2 300 Ft
15 napos általános elektronikus bérlet 3 900 Ft
Félhavi általános bérlet 4 700 Ft
30 napos általános elektronikus bérlet 7 000 Ft
30 napos tanuló elektronikus bérlet 280 Ft
30 napos nyugdíjas elektronikus bérlet 2 970 Ft
Havi általános bérlet 8 400 Ft
Havi tanuló bérlet 340 Ft
Havi nyugdíjas bérlet 3 600 Ft
90 napos általános elektronikus bérlet 19 250 Ft
90 napos nyugdíjas elektronikus bérlet 8 190 Ft
Negyedéves általános bérlet 23 100 Ft
Negyedéves nyugdíjas bérlet 9 800 Ft
Átruházható havi bérlet 19 600 Ft

Forrás: OKK Fehérvár