Kezdőlap Hírek Mit tehetünk online biztonságunk érdekében?

Mit tehetünk online biztonságunk érdekében?

378
0

/Fotó: Pixabay.com/

Az online biztonság mindig is fontos volt, de talán a technológia rohamos fejlődése és a koronavírus-járvány okozta megváltozott digitális tartalomfogyasztási szokások miatt még fontosabbá válik adataink védelme az online térben. Gondoljunk csak bele: az interneten keresztül bonyolítjuk a mindennapi vásárlást, bankolunk vagy éppen ellenőrizzük az adóbevallásunkat. Éppen ezért érdemes mindent megtennünk azért, hogy megvédjük adatainkat a virtuális térben is, éppúgy, ahogyan a mindennapi életben is tennénk azokat.

Egy hazai domain regisztrátor és webtárhely szolgáltató összegyűjtötte, hogy mely szempontokat vegyünk számba online biztonságunk érdekében és milyen hibákat kerüljünk mindenképp a digitális térben.

Kerüljük el a könnyen feltörhető jelszavakat

Talán mondanunk sem kell, hogy az internetes biztonság ott kezdődik, hogy megfelelő, nehezen feltörhető jelszavakkal védjük fiókjainkat és a magunkról megadott személyes információkat. Azonban egyáltalán nem mindegy, milyen biztonsági kaput választunk. A leggyakoribb jelszavak leginkább a gyermekek, kiskedvencek nevéhez kapcsolódnak, esetleg születési dátumokhoz, amelyeket manapság mind-mind kiszivárogtatunk – a legtöbb esetben akaratlanul – a közösségi média platformokon. Ezek alapján bárki könnyedén kiderítheti őket, majd a személyes információkkal próbálkozva könnyedén és illetéktelenül bejutva fiókjainkba.

Kicsit nehéznek tűnhet a feladat, hogy az akár több tíz online fiókunkhoz ennyi különböző és ráadásul elég erős jelszót találjunk ki. Nagyon fontos, hogy egy jelszóval csakis egy platformra regisztráljunk, így csökkentve a maradék profilunk feltörésének kockázatát. Erős jelszavakat úgy kreálhatunk, ha tisztában vagyunk néhány irányelvvel: például jó, ha tudjuk, hogy jelenleg 12 karakter felett ugrik egy nagyságrendet a feltöréshez szükséges idő. Emellett speciális karakterekkel, számokkal és a kis- és nagybetűk variációjával tovább erősíthető az elsőrendű digitális védelmi vonal.

Kell nekünk a kétlépcsős hitelesítés?

A válasz egyszerű: igen. Ahol lehet, ott alkalmazzunk kétlépcsős hitelesítést, így még ha véletlenül is, de illetéktelen kézbe kerül fiókunk, akkor sem tud belépni anélkül, hogy egy második módon is azonosítaná magát. Emellett a bejelentkezés biztonságosabb módja lehetővé teszi, hogy akár egyetlen érintéssel megváltoztassuk azokat a jelszavakat, amelyek feltehetőleg illetéktelenek kezébe kerültek. A hitelesítés második lépcsője leggyakrabban egy SMS vagy e-mail formájában kapott belépési kód, amelyet a jelszó megadását követően kell beírni.

SSL tanúsítvány – miben segít nekünk?

Szinte minden weboldal rendelkezik már SSL tanúsítvánnyal, amely egy titkosítást szolgáló biztonsági protokoll. Ma már természetes dolog, hogy egy weboldalon megadjuk személyes adatainkat, akár online vásárolunk, akár regisztrálunk valamilyen platformra. Fontos, hogy csak olyan honlapon tegyük mindezt, amely rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Ha véletlen egy nem titkosított protokollal rendelkező oldalra tévedünk, akkor a legtöbb böngésző már figyelmeztet erre minket. Mégis, mi magunk is gyorsan kiszűrhetjük ezt: a böngészősáv bal oldalán keressünk egy lakat ikont, vagy a domain név előtt a HTTPS protokoll meglétét, hiszen ezek utalnak az SSL tanúsítvány alkalmazására, azaz, hogy a felhasználó és az oldal közötti adatátvitel titkosított és biztonságos.

Forrás: Rackhost.hu