Kezdőlap Kék hírek Fél év alatt 166 lakástűz Fejér megyében

Fél év alatt 166 lakástűz Fejér megyében

59
0

/A kép illusztráció – Fotó: Katasztrófavédelem/

2022 első félévében összesen 166 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit Fejér megyében. Lakástűzben egy ember vesztette az életét.

A leggyakrabban idős emberek válnak az ilyen tűzesetek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, már annyi mérgező égésterméket belélegeztek, hogy már nem képesek menekülni. A lakástüzek során tizennégyen sérültek meg a megyében, többségük füstmérgezést szenvedett. A tűzoltók az égő épületekből összesen tizennyolc embert mentettek ki.

Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához 391 technikai eszközre volt szükség Fejér megyében. Az épületekben összesen háromezer négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezik tűz.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, jelentős károk sem keletkeztek.

Az első félévben tizenkettő alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat, három ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás. Egyre több háztartásban van szén-monoxid-érzékelő, amely nagyban növeli az otthon biztonságát – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő.