Kezdőlap Hírek „Királyok a Belvárosban” Székesfehérváron

„Királyok a Belvárosban” Székesfehérváron

102
0

/Fotó: Nagy Pál/

A júliusi szombatok már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: két év szünet után visszatér a népszerű „Királyok a Belvárosban” című rendezvénysorozat. Az augusztus 6-ig tartó sorozatot egy különleges esemény vezeti be: július másodikán egy olyan óriásbábbal találkozhatnak a belvárosi járókelők, „aki” nem tagja az óriásbáb-családnak, csak ezen az eseményen látható, ahol már búcsúzik is a várostól – Barbarossa Frigyes német-római császár óriásbábja városunk ajándéka Schwäbisch Gmünd számára.

Német testvérvárosunk 2022. július 8–10. között ünnepli testvérvárosi kapcsolatainak kerek évfordulóit, a koronavírus járvány miatt egy év csúszással. Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár 1991-ben kötötte meg a testvérvárosi szerződést – a két város az elmúlt 30 évben kulturális, sport, gazdasági, civil és oktatási területen tartós együttműködéseket épített ki. Az évtizedeken átnyúló kapcsolatot 2021-ben Székesfehérváron ünnepelték meg, 2022-ben pedig Schwäbisch Gmünd látja vendégül városunkat. A jubileumi eseménysorozatban fellép az Alba Regia Táncegyüttes és fehérvári sportegyesületek fiataljai is összemérik erejüket a testvérvárosokból érkező fiatalokkal.

2021-ben született meg az az ötlet, hogy az évfordulóhoz kapcsolódóan városunk egy óriásbábot ajándékozzon Schwäbisch Gmündnek. A választás a Barbarossa Frigyes német-római császár alakját megtestesítő óriásbábra esett, nem véletlenül, hiszen német testvérvárosunk is sokat köszönhet a Staufer-dinasztia egyik leghíresebb uralkodójának és büszkén vallja magát a legrégebbi Staufer-városnak. Az idei ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye lesz a dinasztiát bemutató színházi produkció.

Barbarossa Frigyes császár óriásbábja elkészült, és július 2-án, szombaton 17 órakor búcsút vesz városunktól a Városház téren. A császár mellett III. Béla király óriásbábja is megjelenik az Országalma mellett, sőt, a jelenlévők egy kézfogónak is tanúi lehetnek: Barbarossa Frigyes legidősebb fia, VI. Frigyes sváb gróf itt jegyzi el III. Béla lányát, Konstanciát, majd udvari zenészek, a Fiori Musicali Együttes tagjai adnak koncertet, a történeten a királyi kikiáltó, Szabó Miklós Bence vezeti végig a közönséget.

 

Forrás: OKK Fehérvár