Kezdőlap Hírek Múzeumok éjszakája – Székesfehérvári programok

Múzeumok éjszakája – Székesfehérvári programok

61
0

Az idei székesfehérvári Múzeumok éjszakája kulturális rendezvénysorozat valamennyi helyszíne és programja egyetlen, 500 forintos karszalaggal látogatható, a befolyt összeggel Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását támogatják a résztvevők – jelentették be pénteken sajtótájékoztatón a szervezők.

    Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök felidézte, hogy két év szünet után rendezik meg megint a város egyik legfontosabb kulturális rendezvényét, amelynek csaknem másfél évtizede alatt 27 szervezet és intézmény vett részt a programok szervezésében, s mintegy 50 ezer látogatót fogadtak ezen időszak alatt. Idén 10 szervezet 20 helyszínen mintegy 100 programra várja a minőségi kikapcsolódásra vágyókat.

    Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy Székesfehérvár büszke lehet a kulturális életére, és ez az éjszaka képes arra, hogy megmutassa, mekkora kincseket rajt a város.

    A városvezető rámutatott, hogy több gyűjteményi helyszín megújult az elmúlt években, azok is tárt kapukkal várják az érdeklődőket.

    Benkő-Igaz Krisztina a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője elmondta, hogy a legtöbb programot ebben az évben is a Szent István Király Múzeum kínálja. Jelezte, hogy a résztvevő kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyit és éjfélig tart nyitva, de a Fő utcán a felújított Rendház hajnali kettőig várja a látogatókat, eddig tekinthető meg a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás, amelyre eddig csaknem 30 ezren voltak kíváncsiak.

    A kiosztott sajtóanyag szerint a Romkertben Balogh Bálint építőmester – Mátyás király korába helyezkedve – mesél a korabeli átépítésekről, a családi óriás társasjátékban pedig a játékos kedvűek “felépíthetik” az egykori koronázóbazilikát. Az Új Magyar Képtárban a látogatók Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel együtt hímezhetik az általuk kitalált mintákat az óriási falvédőre, a Deák Képtárban a “Párizs levegőjét hozta” című, Czóbel Béla életművét bemutató kiállításban a kurátor, a Csók István Képtárban a top_OS csop_Ort című kiállításában a kiállító művészek vezetik körbe a nézőket, a Hetedhét Játékmúzeumban pedig a Vörösmarty Színház művésze, Kerkay Rita szubjektív tárlatvezetésén vehetnek részt.

    A múzeum több helyszínén lesznek koncertek: a MusiColore énekegyüttest a Játékmúzeum udvarában, a Fuvalom énekegyüttest az Országzászló téri épületben hallhatja a közönség, a Deákban a Butterfly Effect, az Új Magyarban pedig a Hangover Porch Zombies játszik majd.

    A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum interaktív családi foglalkozása mellett a résztvevők a Föld és ég között című kiállítást Brückner Ákos Előd atyával nézhetik végig. Az udvaron fellép Geröly Tamás és a Geröly Space Quintet.

    A szerb ortodox templomban megtekinthető lesz Katerina Ivanovity, az első szerb festőnő újrarendezett kiállítása, de fellép a mohácsi Poklade tamburazenekar is. A Fejér Megyei Levéltárban a Volt egyszer egy településfényképezés – Fejér megye 1984-85-ben című kiállításhoz kapcsolódva a korszakot idéző kisebb enteriőrök segítenek az időutazásban, az 1980-as évek hangulatának megidézésében; az udvaron pedig a Blues Henger Band ad koncertet.

    A Székesfehérvári Helyőrségtörténeti Gyűjtemény programja az Országalmánál kezdődik a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játékával, majd a Malom utcában múzeumpedagógiai programok, kézműves foglalkoztatók, szabadulószoba, páncélozott katonai harcjármű-kiállítás és katonai toborzás várja a közönséget. Az MMKM alumíníumipari múzeumának foglalkozásain egyedi, kreatív tárgyakat és bányászlámpást is készíthetnek a résztvevők, a MÁV Vagon Kft. a Takarodó úton betekintést enged egy tradicionális vasúti kovácsműhely munkájába, valamint a modern technológiát jelentő lézer/plazma vágás, CNC-marás, esztergálás munkafolyamataiba.

-MTI-