Kezdőlap Hírek Tilos az engedély nélküli agancsgyűjtés!

Tilos az engedély nélküli agancsgyűjtés!

261
0

/Fotó: Pixabay.com/

Ezekben a hetekben hullatják fejdíszüket a szarvasbikák, így sokakat vonzanak a természetbe a levetett agancsok. Fontos tudni: ezek gyűjtése csak az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet hozzájárulásával történhet!

Az engedély nélküli gyűjtés legalábbis szabálysértés, de akár a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerinti lopásnak is minősülhet. Bizonyos esetekben – ha valaki szándékosan hajtja a vadat – több százezer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsozásért a Vadgazdálkodási törvény értelmében, sőt megvalósulhat a szintén Btk. szerinti, börtönnel is sújtható állatkínzás is. Az illegálisan gyűjtött agancs felvásárlása pénzmosás (korábban: orgazdaság), amelyet ugyancsak szigorúan büntet a Btk.

A télen nagyobb – akár több százas – csapatokba verődő szarvasok a zavarástól, ijedtségtől nappal is mozoghatnak, elhagyhatják búvóhelyüket, nagyobb távolságokat tehetnek meg, ami a közúti közlekedés biztonságát is komolyan veszélyezteti.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete, kéri a természetjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket: ismerjék meg a vonatkozó szabályozást és tartsák be az előírásokat! Ez a vadállomány, a tervszerű vadgazdálkodás, a lakosság és a természetkedvelők érdeke is.

További, részletes információk, jogszabályi hivatkozások az Országos Magyar Vadászati Védegylet honlapján.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye

Forrás: OS