Kezdőlap Hírek Programok a Magyar Kultúra Napja alkalmából Székesfehérváron

Programok a Magyar Kultúra Napja alkalmából Székesfehérváron

178
0
/Képen: Vörösmarty Színház – Forrás: Wikipedia/
Számos programmal, kulturális és közösségi kezdeményezéssel készül Székesfehérvár Önkormányzata és intézményei a Magyar Kultúra Napjára. A színház hagyományos gáláján, szombaton adják át a Pro Cultura-díjat és hétvégére ünnepi díszkivilágítást kap a Városháza. A Kultúrjáró nyolc helyszínén a Himnusz részleteit rejtik el, ezek összeállítására hívják az érdeklődőket nyereményért cserébe. Szerveznek irodalmi esteket, mesés és zenés programokat, személyes részvételű és online kiállításokat, illetve műveltségi vetélkedőt is. 

Január 22-én, szombaton 15.00 órakor
kezdődik a Vörösmarty Színház hagyományos gálaműsora A teremtés ünnepe címmel. Részletek elevenednek meg Madách Imre Az ember tragédiája című klasszikusából, és annak újragondolásából, Az ember tragédiája 2.0 című előadásból. Az ünnepi műsort Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál gondolatai gazdagítják, a házigazdák Kiss Diána Magdolna és Szikora János lesznek. Az ünnepi rendezvényen adja át Székesfehérvár polgármestere a “Pro Cultura Regiae” díjat.  A műsor térítésmentesen, jeggyel megtekinthető, belépőkfoglalhatók a 22/503-503-as telefonszámon és a jegyiroda@vorosmartyszinhaz.hu email címen.

A SZÉKESFEHÉRVÁRI KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT TÖBB ESEMÉNNYEL KÉSZÜL

Január 21-22-23-án
különleges látványt nézhetünk meg a Belvárosban, a MéhKasAula közreműködésével. A Városháza ünnepi díszkivilágítást kap, melyet pénteken és szombaton 17.30–21.00 között, vasárnap 17.30–20.00 óra között láthatnak a sétálók.

Január 21-én, pénteken 18.00 órakor
kezdődik a Kisfaludi Művészkör hagyományos éves kiállításának finisszázsa a Kisfaludi Közösségi Házban. A kilenc alkotó munkáit bemutató tárlat záró estjén műsort ad a Bástya Kamarakórus és versek is elhangzanak, a Művészkör másfél évtizedes munkáját pedig vetített képes összeállítással mutatják be.

Január 22-én, szombaton 10.00–18.00 között
a SZKKK a Kultúrjáró programot ajánlja, amely nyolc helyszínen zajlik és különleges játékra hív. A helyszíneken a látogatók ingyenesen tekinthetik meg a kiállításokat és mindenhol találnak majd versrészleteket a Himnuszból. A helyszíneket végigjárva a versrészleteket össze kell gyűjteni és a megfelelő sorrendbe kell állítani, majd a megfejtést január 23-án déli 12.00 óráig kell beküldeni a jatek@fehervariprogram.hu  e-mail címre. A jó megoldást beküldők közül hármat sorsolnak ki, ők színházi és balettelőadásra, múzeumba szóló belépőt, koncert- és mozijegyet kapnak ajándékba. A helyszíneken zene, tánc vagy irodalom is szórakoztatja a Kultúrjáró résztvevői.

A Kultúrjáró program helyszínei és programjai:

A Csók István Képtárban Egy európai magyar címmel Szabó Ákos életműkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Itt a Himnusz öt részletét találhatják meg, 16.00 órakor pedig Hámori Zsófia és Chikara Sugano, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek fuvoladuóját hallgathatják.

A Városi Képtár – Deák Gyűjteményben egy Himnusz-részletet rejtenek el, itt 15.00 órakor mini csellókoncert lesz.

Az Országzászló téri gyűjteményben három Himnusz-részletet találnak majd a kultúrkalandozók. 14.00 órától Varró János népzenész játszik, és itt  látható a Pesovár Ferenc néprajztudósra emlékező, Egy élet e tánc, melyben lélek a dal című kiállítás.

Az Új Magyar Képtárban három szövegrészletet rejtenek el. Itt kortárs táncot láthatunk 11.00 órától a Step and Style Studio táncosaival.

A Hetedhét Játékmúzeumban egy verstöredék és 10.30 órakor Váradi Eszter Sára, a Vörösmarty Színház művésze várja a résztvevőket meseolvasással.

A Budenz-ház – Ybl Gyűjtemény is megnyitja kapuit, Harsányi Zsolt (fagott) és Dávid József (klarinét), az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek kiskoncertjét 17.00 órakor hallhatják az ide betérők. A Himnusz-részleteket a ház felső szintjén találják az érdeklődők.

A Barátság moziban, ahol egy töredék rejtőzik majd, 15.30 órakor Mátay Korina és Schneider-Zaj Ákos, a Szabad Színház mesemondói fogadják az érkezőket. Este a művészmoziban két magyar filmet is vetítenek. 18 órától a Szerelem első vérig digitálisan felújított változata, 20.00 órától pedig a Nagykarácsony című produkció látható.

Az SZKKK Fürdő sori központjában is lesz egy Himnusz részlet, de megtekinthetjük  a Közelebb a 30-hoz című képzőművészeti kiállítást, 18.00 órától pedig Mits Marci szaxofonjátékát is élvezhetjük.

A kiállítóterek és a közösségi házak eseményein csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, 18. életévét be nem töltött személy vehet részt, a védőmaszk használata kötelező.

EGYÉB INTÉZMÉNYI PROGRAMOK

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és Digitalizálási Csoportja összeállít egy bemutatót a gyűjteményben található plakátokból. A Székesfehérvár kulturális élete című anyagot január 21-től a könyvtár honlapján láthatjuk. Ugyanitt találjuk a Rejtélyek a Himnusz körül című videot könyvajánlóval, valamint linkgyűjteményt hasznos és érdekes olvasnivalókkal.

Január 20-án, csütörtökön 17.00 órakor a VMK Budai úti Tagkönyvtárában zenés, rajzos irodalmi estet ad Balkay László A Naphegy téri motorkirálya címmel.

Január 21-én, pénteken 18.00 órakor a VMK Olvasótermében rendezik meg A bor dicsérete című zenés irodalmi estet Ács Tamás előadóművésszel.

Január 22-e és február 26-a között a VMK Budai úti Tagkönyvtárában láthatjuk a Nemes Nagy Ágnes 100 – ablak-kiállítást és a Keresd meg a vers címét játékos fejtörőt.

A Városi Levéltár és Kutatóintézet
online kiállítással készül az Egyszervolt város sorozatban. A tárlat a város egyes részeit, például a Piac teret mutatja be egykori formájukba úgy, ahogy ma már nem léteznek.

A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont online tudományos vetélkedő hirdet Akikre büszkék vagyunk, akikre büszkék lehetünk címmel.  Olyan személyekre emlékeznek, akik páratlan szellemi örökségükkel a magyar kulturális élet kiemelkedő pontjává tették Székesfehérvár. A vetélkedő figyelmet fordít a 2022-es Aranybulla Emlékévre is. Január 22-én a Kutatóközpont oldalán teszik közzé a vetélkedőt, amely 50 kérdésből áll. Ezek január 31-ig lesznek elérhetőek, az első három helyes megfejtő értékes tárgyjutalomban részesül.

Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány Olvasótermében január 26-án, szerdán 17.00 órától tartják a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvényt. Ács Tamás színművész érkezik A bor dicsérete című műsorával, amely felhőtlen, ugyanakkor tartalmas szórakozást garantál.

 

Forrás: OKK Fehérvár