Kezdőlap Kék hírek Jogerősen elítélték a börtönből telefonon pénzt kicsaló többszörös visszaesőt

Jogerősen elítélték a börtönből telefonon pénzt kicsaló többszörös visszaesőt

103
0

/Fotó: Pixabay/

Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként sikeresen indítványozta az elsőfokú ítélet helybenhagyását azon vádlott büntetőügyében, aki a börtönből telefonon csalt ki 120.000 Ft-ot a sértettől.

A Tatabányai Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből telefonon felhívta a sértettet, azzal, hogy ő a készenléti rendőrségről beszél, ahol egy csalás ügyében nyomoznak. Az ügyben szükség lenne a férfi segítségére, akként, hogy az összes készpénzét egy borítékban helyezze el a megadott borozó előtt parkoló megadott színű autó kereke alá, s így segítsen egy titkos akció keretében az elkövető elfogásában. A járművet figyeli a rendőrség, és amikor az elkövetők a pénzért megjelennek, sor kerül az elfogásukra, amelyet követően a sértett a rendőrségtől visszakapja majd a pénzét. A megtévesztett férfi többszöri telefonbeszélgetést követően egy borítékban 120.000 Ft készpénzt helyezett el a megadott helyen.

A vádlott ezután volt élettársát kérte meg telefonon, hogy menjen el a pénzért, akinek azt a vádlott jelenlegi élettársa bankszámlájára kellett volna befizetnie, aki ennek érdekében meg is adta a számlaszámát, a pénz befizetésére azonban nem került sor, mert a volt élettársat a rendőrség előállította. A csalással okozott kárból 100.000 Ft megtérült.

A bíróság az elsőfokon jogerőre emelkedett ítéleteivel az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerő és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó élettársakat pénzmosás bűntette miatt 100 napi tétel, 1.500 Ft napi tétel összegű, összesen 150.000 Ft pénzbüntetésre, illetve pénzmosás előkészületének vétsége miatt 150 napi tétel, 1.500 Ft napi tétel összegű, összesen 225.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

A Tatabányai Törvényszék elsőfokú bíróságként a 2021. május 3-ai ítéletében a vádlottat csalás vétsége miatt, mint többszörös visszaesőt 1 év börtönbüntetésre, mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, és megállapította, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett.

A másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta, mert a különös és többszörös visszaesői minőségét meghaladóan büntetett vádlottal szemben kiszabott büntetés feltétlenül szükséges és indokolt, figyelemmel a telefonon elkövetett csalások elszaporodottságára, gyakoriságára is.

A Győri Ítélőtábla másodfokú bíróságként a törvényszék ítéletét helybenhagyta, mert megítélése szerint is a kiszabott büntetés inkább méltányos, annak enyhítésére így nincs lehetőség.

A másodfokú ügyészség az indítványáról 2021. június 21. napján adott ki sajtóközleményt.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye