Kezdőlap Kék hírek Tényleges életfogytiglan az ügyészi vád alapján

Tényleges életfogytiglan az ügyészi vád alapján

108
0

A nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette és rablás bűntettének kísérlete miatt indult ügyben a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádirata alapján eljárva a Tatabányai Törvényszék az elsőrendű vádlottat tényleges életfogytiglan szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat 18 év fegyházbüntetésre, a harmadrendű vádlottat 5 év fegyházbüntetésre ítélte.

A vádirat szerint 2011. augusztus 2-ról 3-ra virradóan két férfi és egy nő azért jelent meg a tatabányai sértett házánál, hogy tőle akár erőszak alkalmazásával értékeit elvegyék. A nő és az egyik férfi bement a sértett házába, míg a másik férfi a ház előtt figyeléssel biztosította társai cselekményét.

A ház szobájában a nő értékek után kutatott, miközben a sértett észlelte ezt, és felszólította a behatolókat, hogy hagyják őt, és segítségért kiáltott. A szobában lévő férfi a sértettet megütötte, majd – miközben a nő a sértett kezeit lefogta- két kézzel megfojtotta. Ezután a sértettet elrendezték az ágyán, mintha aludna, és elhagyták a lakást, ahonnan végül nem vittek el semmit.

A ház előtt figyelő férfi nem tudta, hogy társai a lakásban megölték a sértettet.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság a sértettet megfojtó férfit tényleges  életfogytiglan szabadságvesztésre, és 10 év közügyektől eltiltásra, a nőt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, a ház előtt figyelő férfit rablás bűntettének kísérlete miatt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet szerint az életfogytiglan szabadságvesztésre ítélt elkövető nem bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság az emberölés bűntette elkövetőinek letartóztatását az ítélet kihirdetését követően elrendelte.

Az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat megtételére három munkanapot tartott fenn, a védők, valamint két vádlott fellebbezést jelentett be az elsőfokú ítélettel szemben – tájékoztatott bennünket a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.

 

A kép illusztráció