Kezdőlap Hírek Kilenc aranyérmet nyert a Móri Borvidék a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Kilenc aranyérmet nyert a Móri Borvidék a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

280
0

/A kép illusztráció/

Magyarország nemzetközi borversenyét, a VinAgora 2021-et rendezték meg a közelmúltban. Az eredményeket a VinAgora honlapján publikálták. Ezek szerint 16 országból 960 mintát neveztek.

A Móri Borvidékről az alábbi eredményeket érték el:

Paulus Molnár Borház:

Extra Dry 2019 – aranyérem

Gold Ezerjó 2020 – aranyérem

Gold Olaszrizling 2020 – aranyérem

Gold Rajnai Rizling 2020 – aranyérem

Gold Rozé 2020 – aranyérem

Rácz Jenő Grand Cuvée 2019 – aranyérem

Sauvignon Blanc Extra Dry 2020 – aranyérem

Generosa Extra Dry 2020 – ezüstérem

A Geszler Családi Pincészet:

Móri Zenit 2020 – aranyérem

Vértes kincse 2020 – aranyérem

A borverseny részletes eredményeit ITT lehet megnézni.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása:

Ismét rekordszámú nevezés érkezett, így 16 országból összesen 960 tétel versenyzett idén a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjaiért.

Noha a járványhelyzet számos beutazási és szervezési nehézséget okozott idén, ennek ellenére végül 2021-ben is sikerült megrendezni a Közép-Európa egyik legrangosabb nemzetközi borversenyeként számon tartott VinAgorát – emlékeztetett az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a szervező Borkult – Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

Mint kiemelték, a borok mezőnye kimagasló színvonalat hozott: a magas minőséget tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a nevezett tételek mintegy 80 százalékának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 83 pont feletti pontszámot.

A VinAgora szakmai védnökeinek (OIV és VINOFED) nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30 százaléka részesülhet éremben. Az ennek megfelelően véglegesített éremponthatárok alapján végül 13 nagyarany-, 169 arany-, 108 ezüstérem, 7 főkategória győztes Champion-díj, valamint további 23 különdíj született – közölték a szervezők.

A Csendes fehérborok főkategóriát az egri Kovács Nimród Winery 2017-es Nagy-Eged-hegy Sky Furmintja nyerte, a csendes rosék közül a kunsági Szentpéteri Borpince 2020-as Néró Roséja kapott Champion-díjat, a Csendes vörösborok főkategória legjobbjának pedig a szekszárdi Fritz Borház 2018-as Szekszárdi Primus Cuvée-jét választotta a zsűri.

A Gyöngyözőborok főkategória első helyezettje a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2020-as Anna Rosa Gyöngyözőbora lett, a Törley Pezsgőpincészet Törley Chardonnay Brut tétele a pezsgők között szerzett első helyet, a Természetes édes borkülönlegességek főkategóriában pedig külföldi győzelem született: a morvaországi Znovín Znojmo 2017-es Tramín cerveny Vyber z Cibéb bora kapott Champion-díjat. A botritiszes borok közül ezúttal a tokaji Palkó Borok 2017-es Tokaji Aszúját találta a legjobbnak a zsűri.

Az idei részletes eredménylista a https://vinagora.hu/hu/eremkereso linken tekinthető meg.

-MTI-