Kezdőlap Hírek A Thermotechnika fertőtlenítő berendezések gyártását kezdi meg Tatabányán

A Thermotechnika fertőtlenítő berendezések gyártását kezdi meg Tatabányán

181
0

/Tatabányai látkép – Fotó:Nagy Pál/

Befejeződött a Thermotechnika-Crown Cool Kft. tatabányai beruházása, amellyel a cég képessé vált légtisztító berendezések, valamint kézfertőtlenítő automata gyártására – tette közzé pénteki Facebook-bejegyzésében a pénzügyminiszter.

Varga Mihály közölte, a Thermotechnika közel félmilliárd forintos fejlesztése a kormány Egészségipari támogatási programjának része. A program során országszerte 55 helyszínen valósultak meg fejlesztések, eddig 50 vállalkozással állapodtak meg, 73 milliárd forintnyi beruházásról.

A koronavírus-járvány kitörését követően indított támogatásnak egyre több kézzelfogható eredménye van – mutatott rá a miniszter, majd hozzátette, Magyarország önellátóvá vált az orvosi maszkok gyártásában, megkezdődik a kórházi gumikesztyűk előállítása és a vírus ellen segítséget nyújtó gyógyszerek, így például a Favipiravir terén is sikerült csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát.

Kiss János a vállalat tulajdonosa és ügyvezetője az MTI-nek elmondta, az 1986 óta kereskedelmi és vendéglátóipari hűtőket gyártó vállalat a beruházás során termelőterületté alakított egy 720 négyzetméteres raktárcsarnokot, valamint 660 négyzetméteren raktárat hozott létre és az új termékek gyártásához korszerű gépeket vásárolt, illetve szűrőgyártó gépsort telepített.

A Thermotechnika-Crown Cool Kft. mérnökei által kifejlesztett légtisztító berendezés, a TC Clair 1000 alkalmas kórházak, gyógyszertárak, egyéb egészségügyi intézmények, üzemek, iskolák, kollégiumok, üzletek zárt helyiségeiben a levegő tisztántartására. A berendezésből már kórházak és nagyvállalatok is vásároltak.

A TC Clair 1000 a beszívott levegőből 99,98 százalékos hatékonysággal kiszűr minden szennyeződést, majd a beépített ózonmentes UV-C kompakt fénycsövek fertőtlenítik a légáramot, elpusztítva ezzel a vírusokat, baktériumokat és egyéb kórokozókat. Az így kialakított több lépcsős tisztítórendszer a ma elérhető legmodernebb megoldás.

A berendezés kórházi környezetben óránként ezer köbméter tiszta levegőt állíthat elő és igény esetén összeköthető az épület szellőztető rendszerével is. Ipari alkalmazásnál kapacitása akár kétszeresre is növelhető.

A szűrőbetétek cseréje 12 havonta javasolt, de a gép maga is figyeli a szűrők állapotát. A készülék gyártását még ebben az évben követi kisebb változata, egy óránként 500 köbméter teljesítményű, hasonló berendezés.

A vállalat szintén újonnan kifejlesztett terméke, egy kézfertőtlenítő adagoló automata gyártása is megkezdődött, melyet a Mol által forgalmazott kétliteres kézfertőtlenítő palackok adagolására optimalizáltak. Az adagoló hálózatról és akkumulátorról is üzemel, tehát bárhová telepíthető.

A beruházás keretében a két éve átadott lemezüzembe telepítettek egy új lézeres vágógépet a rozsdamentes lemezek megmunkálására, valamint kiépítették a hozzá tartozó anyagmozgató robottechnikát.

Az új üzemcsarnokban munkába állt egy új CNC esztergagép, egy marógép, valamint egy csőmegmunkáló gépsor. Jelentős tétel volt továbbá egy szűrőgyártó automata gépsor beszerzése és beüzemelése – ismertette az ügyvezető.

Hozzáfűzte, hogy a levegő legmagasabb fokú tisztasága ma HEPA szűrő alkalmazásával érhető el. A cég mindenképpen ezzel kívánta felszerelni légtisztító berendezését, de a készítésére Magyarországon nem találtak gyártót. Mivel el kívánták kerülni a külső beszállítóktól való függést, saját szűrőgyártó berendezés megvásárlása mellett döntöttek.

A magyar tulajdonú családi vállalat 2021-ben ünnepli 40. születésnapját. A társaság jogelődje, az 1981-ben alakult Thermotechnika Gmk. volt Magyarország legelső társas vállalkozása. A cég kezdetben hűtőgépek szervizelésével foglalkozott, két mérnökkel és két karbantartóval indultak.

A Thermotechnika-Crown Cool Kft. a kereskedelmi és vendéglátó-ipari hűtők széles választékát gyártja. Termékeik közé tartoznak többek között az önkiszolgáló, bankkártyával működő hűtővitrinek, a több zónás borhűtők.

A termelés 80 százalékát exportálják. A környező országokon túl jelentős partnerük Belgium, Hollandia és Izrael. A gyártás mellett kereskedelemmel is foglalkoznak, kínálatukban 15 000 féle professzionális vendéglátó-ipari termék szerepel.

A vállalkozás jelenleg 150 embert foglalkoztat belföldön, emellett Romániában 195, Horvátországban 52 embernek adnak munkát. Szlovákiában és Szerbiában saját gyártású berendezéseket forgalmaznak.

A cégcsoport a külföldi leányvállalatokkal együtt 2018-ban 8 milliárd, 2019-ben 9,4 milliárd forint árbevételt ért el. A magyar egység árbevétele évente négy milliárd forint, amely a gyártásból, a kereskedelemből és a szerviztevékenységből tevődik össze.

-MTI-