Kezdőlap Hírek Tűzgyújtás a szabadban

Tűzgyújtás a szabadban

599
0

/A kép március 22-én, Tordas közelében készült, fotó: Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület/

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkáknak, emiatt emelkedik a szabadban keletkezett tüzek száma. Idén eddig már több mint száztíz alkalommal riasztották vegetációs tűz miatt a tűzoltókat Fejér megyében. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a kora tavaszi időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, szeles idő esetén pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. A növényi hulladék összegyűjtésének legjobb, újrahasznosítható és környezetkímélő módja a komposztálás, ezért az égetés helyett inkább komposztáljuk a növényi hulladékot.

Belterületi valamint külterületi zártkerti ingatlanok vonatkozásában az önkormányzatoknak a kihirdetett veszélyhelyzet végéig van lehetőségük rendeletben szabályozni és feltételekhez kötve megengedni az avar és kerti hulladékok égetését. Azonban azokon a településeken ahol ez nem szabályozott ott továbbra is tilos belterületen és a külterületi zártkertekben égetni. Az égetés lehetőségéről, rendeletben megengedett időszakáról az érintett település önkormányzatánál lehet tájékozódni, információt kérni.

Ha az önkormányzat engedélyezi a száraz növényi hulladék égetését, az alapvető tűzvédelmi szabályokat akkor is be kell tartani. A tüzet soha sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Kizárólag kiszáradt növényi hulladékot lehet égetni úgy, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen. Ezért csak akkora tüzet gyújtson, amekkorát a felügyelete alatt tud tartani. A tűz közelében ne legyen más éghető anyag és épület (például farakás, kerti bútor, tároló). Készítsen a közelbe megfelelő mennyiségű oltóanyagot (vödörben vizet, homokot, esetleg tűzoltókészüléket), valamint a tűz irányításához szükséges kéziszerszámot, például gereblyét, lapátot, vasvillát. Feltámadó szél esetén azonnal oltsa el a tüzet.

Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A külterületen történő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése csak abban az esetben lehetséges, ha egyéb jogszabály megengedi. Ilyen esetben az irányított égetés végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét a megkezdés előtt 5 nappal az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez írásban be kell jelenteni, és további szabályokat is be kell tartani: Az irányított égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az irányított égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani. Az irányított égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt nem jelenthet. Az irányított égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

Háztartási hulladékot (műanyagot, gumit, stb.) égetni sem belterületen, sem külterületen nem szabad, még tüzelő- és fűtőberendezésben elégetni is TILOS!

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében fogadják meg a tűzoltók tanácsait:
https://youtu.be/FPUyAnZknf8

Fentiekről Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatott bennünket.