Kezdőlap Hírek “A válogatásnak, kifogásoknak nem most van az ideje” – Dr. Nagy Lenke...

“A válogatásnak, kifogásoknak nem most van az ideje” – Dr. Nagy Lenke móri háziorvos írása

2124
0

/Fotó:Pixabay.com/

Az alábbi írást Dr. Nagy Lenkétől, a móri 6. számú praxis háziorvosától kaptuk.  Elolvasás és rövid megfontolás után úgy döntöttünk, hogy szöveghűen, változtatás nélkül közöljük.  Az alábbiakban leírtak figyelembe vételét, megfontolását, a véleményalkotás szabadságát az olvasóra bízzuk:

“A VÁLOGATÁSNAK, KIFOGÁSOKNAK NEM MOST VAN AZ IDEJE

AZAZ, MIKOR NYITHATUNK VÉGRE A FIATALABB  KOROSZTÁLY  FELÉ?

1.)  Alig 10 napja, hogy a felkínált Astra Zeneca oltást többen visszautasították a körzetemben…(„Hála” a média rémhíreinek, amit eddig – emlékezzünk vissza – már mindegyik oltással eljátszottak)

A héten kaptam 19+15 extra, soron kívüli Szputnyik oltás lehetőséget. Ebből 14-nek sikerült gazdát találni! Kárba veszett 20 oltási lehetőség!

Miért? Mert válogatnak…

Megtehetik? Úgy tűnik igen!

De ezzel veszélyeztetik az oltásprogramot!

Az elmúlt hetekben azt tapasztaltam, hogy a most soron lévő 60-70 évesek válogatnak: egyiknek az  OLTÁS nem tetszik, másiknak az IDŐPONT és van egy harmadik csoport, akinek pedig már a HELYSZÍN sem. Ott tartunk, hogy Székesfehérvárra sincs „kedve” bemenni néhányuknak.

A 80-90 éveseket – illetve azok családját – óriási dicséret illeti, mert idős szüleiket, rokonaikat szó nélkül, nagy erőfeszítések árán is elvitték Székesfehérvárra, hogy megkaphassák az oltást.

A 60-70 éves- gyakorlatilag egészséges- populáció tagjai sajnos nem ilyen rugalmasak.

Vajon hányszor kell telefonálnunk, míg végre hajlandók elfogadni azt az oltást, amire önként regisztráltak, amit mi, a magasabb szervek által előírt prioritás (kor, betegség alapján felállított fontossági sorrend) szerint ajánlunk fel??

Míg ez a korosztály fanyalog és válogat, addig a fiatalabb korosztály felé nem tudunk nyitni. Higgyék el a 30-50 éves korúak is várják az oltást. De amíg nem fogynak el a hatvanasok, addig feléjük nem lehet nyitni.

Fiatal emberek vannak otthon lázasan, kórházban, intenzív osztályon, mert nem jut el hozzájuk a védőoltási sor! Egy helyben topogunk, vannak, akiket már harmadjára regisztrálnánk időpontra, de különböző okokra hivatkozva nem fogadják el az oltást.

Jó lenne már felülkerekedni az önös érdekeken és végre a közösség érdekét nézni, hogy aki a legelején annak rendje s módja szerint regisztrált, az se legyen várakoztatásra ítélve, azért mert a most soron lévőknek  semmi nem tetszik a kínálatból.

Nekünk sincs arra energiánk, hogy hetek óta ugyanazokat a neveket hívogassuk, magyarázzunk, válaszolgassunk  új és még újabb kérdésekre, várjuk a visszahívásukat, mert még mindig nem tudtak dönteni.

Kértem és kérem, LEGYENEK KÉSZEN AZ OLTÁSRA, HA EGYSZER REGISZTRÁLTAK! A TÖBBIT MAJD A SORS INTÉZI.

Miből gondolhatja bárki, hogy a legjobbat tudja majd választani??

Ki tudja melyik a legjobb? Ez majd évek múlva a statisztikákból derül ki.

OLTUNK VÉGRE, DE NEM HALADUNK.

Régi életet akarnak, nyaralást, szabadságot?

Mindenki azt szeretne, a 30-50 éves is! De mikor jutunk el oda ha, még mindig ugyanannál a korosztálynál toporgunk?

Kérem a felelősségteljes gondolkodást! Aki regisztrált fogadja el, amit ajánlunk és ne keressen kibúvót, ne most akarjon haladékot kérni, amikor fiatalabb embertársai türelmesen várnak a sorukra.

FEGYELMEZETT, FELELŐSSÉGTELJES HOZZÁÁLLÁST ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉST KÉREK!

2.) Aki oltást kapott, továbbra is kötelező a maszk! Senki ne higgye, hogy ő már védett.  Most a 3.hullámban jól látszik, hogy oltás ellenére is elkapható a betegség. Lehet az oltottnak nem lesz belőle nagyobb baja, nem kerül kórházba , de ha egy OLTATLANNAK TOVÁBBADJA, az kerülhet súlyos állapotba. A beoltottsággal nincs vége az egyéni védekezésnek!

3.) A családi szeretet szép dolog. A régi szokás, hogy a beteget ajnározzuk, ápolgatjuk most nem helyénvaló. Ha a családban orrfolyós, köhögős, gyengélkedő GYANÚS családtag van, azonnal külön szobába kell helyezni, különben végig söpör a családtagokon a fertőzés s nincs garancia arra, hogy mindenki kilábal belőle. Külön szoba, elszeparálódás, lakáson belül maszk, szellőztetés, kézmosás ezek a MINIMUM ELVÁRÁSOK ilyenkor.

Kérem, vegyék fontolóra a leírtakat! Tisztelettel:

 

Dr. Nagy Lenke  (Mór /6.körzet)

2021.03.23.  ”

 

Természetesen szívesen fogadjuk olvasóink véleményét is a témában – akár itt a “Hozzászólások”-nál, akár Facebook oldalunkon, ahol e cikk megtalálható – a szerk.

Kiemelések részben tőlem, részben Dr. Nagy Lenkétől  – a  szerk.