Kezdőlap Hírek Letették a Mór-Bodajk kerékpárút alapkövét, elkezdődött az építés

Letették a Mór-Bodajk kerékpárút alapkövét, elkezdődött az építés

351
0

/Fotó:Nagy Pál/

A Fejér Megyei Önkormányzat sikeresen pályázott a Mór-Bodajk településeket összekötő kerékpárút megvalósítására.

A Mór-Bodajk kerékpárút kivitelezési munkálatainak kezdetén 2021. február 4-én, csütörtökön délelőtt ünnepélyes alapkő-elhelyezésre került sor a  81-es bekötőút Mórról induló szakaszánál a  Dózsa György utca végén, a vasúti átjárónál.

Az eseményen részt vett Dr. Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Fenyves Péter Mór polgármestere, Wurczinger Lóránt Bodajk polgármestere, Dr. Istvánfalvi Dávid és Czachesz Gábor móri alpolgármesterek, Szpisják Péter Pál kapucinus szerzetes móri rendházfőnök, továbbá a Magyar Közút és a kivitelező cég képviselői.

Az alapkő-letételt megelőzően köszöntőt mondott Törő Gábor országgyűlési képviselő, ünnepi beszédet pedig Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, majd Szpisják Péter Pál mondott imát. Az esemény alkalmából Fenyves Péter és Wurczinger Lóránt is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

Mint megtudhattuk, több mint 3 km-es kerékpárút épül a 409.373.000,- Ft-os beruházás keretében Móron a Dózsa György utca végétől Bodajkig (a további móri szakasz a Dózsa Gy. utcától a régi pusztavámi vasútvonal nyomvonalán a Csókakői útig később készül el – megteremtve az összeköttetést Csókakő és Csákberény felé).

A kerékpárút móri végén pihenőhelyet alakítanak ki, Bodajkon pedig szervizpont létesül.  Az útvonal egyben zarándokút is a Bodajki Mária Kegyhelyhez.

A környékbelieken kívül természetesen várják a turistákat is, sőt: a későbbiek során Fehérvárcsurgón, Iszkaszentgyörgyön át Székesfehérvárig tervezik meghosszabbítani a kerékpárutat. Kastélyturizmus is szerepel a tervek között (itt vannak a móri kastélyok, fejlesztik a bodajkit, a fehérvárcsurgóit, és az iszkaszentgyörgyit is).

Fentiek alapján országos jelentőségű lesz a környéken kialakuló hálózat.

Kérdésemre Fenyves Péter elmondta, hogy a 81-es főútvonalon biztonságos átvezetést valósítanak meg, ú.n. védősziget kialakításával, korláttal, sebességkorlátozással, feltűnő fényjelzéssel.   Ez ideiglenes megoldás lesz, hosszabb távon a 81-es főútvonal négysávúsításakor felüljáró épül majd.

A kivitelezés befejezésének határideje 2021. szeptember 30.    De – mint Dr. Molnár Krisztián elmondta – arra kérték a közbeszerzést elnyert kivitelező Útéppark Kft-t, hogy – amennyiben arra lehetőség van -, május 23-ig (Pünkösd) készüljenek el.

Egy kis érdekesség a végére: az időkapszulában egyebek mellett egy palack Wekerle emlékbort, helyi és megyei sajtóterméket, fémpénzeket helyeztek el.

                                                                    Nagy Pál

Fotó:Nagy Pál