Kezdőlap Kék hírek Időseket károsított meg – vádemelés

Időseket károsított meg – vádemelés

68
0

A Tatabányai Járási Ügyészség a kétrendbeli kifosztás bűntette és a kétrendbeli csalás bűntette miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be azzal férfival szemben, aki az idős sértettek előtt magát a családsegítő szolgálat munkatársának, illetve banki alkalmazottnak adta ki, majd őket megkárosította.

A vádirat szerint a férfi 2020. szeptember 24-én a 81 éves tatabányai sértett nőt a lakásán kereste fel, előtte álnéven és a Családsegítő Szolgálat munkatársaként mutatkozott be. A férfi a sértettnek felajánlotta a segítségét a közüzemi tartozása rendezéséhez. A sértett ezért előbb 102.849 forintot, majd további két alkalommal egyaránt 133.000 forintot adott át a férfinak, aki azonban ígérete ellenére nem fizette ki a pénzből a közüzemi tartozásokat, az nem is állt a szándékában. A csalással okozott kár: 368.849 forint.

A férfi 2020. december 4-én ismét megjelent a sértett nő lakásán, vele csekkeket kerestetett,  eközben a sértett óvatlanságát kihasználva a konyhaszekrényből eltulajdonította a sértett 1.000 forint értékű pénztárcáját a benne található 9.500 forint készpénzzel együtt.

Az elkövető 2020. október 1-jén a 76 éves sértett nőt a tatabányai lakásán felkereste, neki álnéven és banki alkalmazottként mutatkozott be. A férfi tudomást szerzett arról, hogy a nő a bankkártyáját és pénztárcáját elvesztette. Az elkövető 300.000 forintot kért és kapott a sértettől, akinek azt ígérte, hogy a bank ennek kétszeresét fogja neki visszafizetni.

A férfi 2020. október 2-án ismét felkereste a lakásán a nőt, akinek a figyelmetlenségét kihasználva, a konyhából ellopott egy darab, 23.691 forint értékű 14 karátos, zöld köves aranygyűrűt és egy darab, 38.293 forint értékű 14 karátos kék köves aranygyűrűt. Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra, 1.500 forint összegű vagyonelkobzásra ítélje, valamint a két sértett kárát az előterjesztett polgári jogi igény mértékéig térítse meg – tette közzé a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség az Ügyészség honlapján.