Kezdőlap Hírek Szárligetről fiatal zenész testvérpár nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

Szárligetről fiatal zenész testvérpár nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

234
0

Komárom-Esztergom megyéből a szárligeti Vida-Kun Dávid és Vida-Kun Áron testvérpár lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást.

Idén a koronavírus-járvány miatt sok verseny és kurzus elmaradt, ezért érzékelhetően kevesebben, összesen 202-en igényeltek támogatást, melynek összege még így is csaknem ötszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy 59-en kapják meg az igényelt támogatást. Az elnyert összeget – összesen 19 millió forintot – a tehetségek leginkább hangszervásárlásra, előadásokra és tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordíthatják majd, illetve a felkészítő tanár díját is finanszírozhatják belőle. 

A Komárom-Esztergom megyei győztesek:

Vida-Kun Dávid (hegedű) és Vida-Kun Áron (zongora), Szárliget

A szárligeti testvérpárból a 13 éves Dávid a Józsefvárosi Zeneiskolában a Mester-M díjas Szászné Réger Judit tanítványa. Hatévesen kezdett hegedülni, tehetsége hamar megmutatkozott: három év után bejutott az országos hegedűverseny döntőjébe is, ahol különdíjat nyert. 2019-ben az Országos Koncz János Hegedűversenyen harmadik helyezett lett, a Danubia Talents nemzetközi versenyen pedig első helyen végzett. Egy-két éven belül a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe szeretne felvételizni. Bátyja, a 15 éves Áron a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában szintén kiváló mesterrel, Eckhardt Gábor zongoraművésszel készül a zenei pályára. Áron két alkalommal is a középdöntőig jutott a Virtuózok televíziós vetélkedőben. 2019-ben a Dunakeszi Zongoraversenyről két különdíjjal tért haza, idén áprilisában a VIII. WWWSTAR online Nemzetközi Zongoraversenyen első díjat nyert. Dávid és Áron 11 éves öccsükkel közösen kamarazenei fesztiválokon és versenyeken is szívesen szerepelnek. Mindketten egyéni tanulói munkarendben készülnek, de ha gyakorlóidejük engedi, rendszeresen bejárnak iskolájukba.

A zsűri tagjai idén Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. A támogatottak több mint egyharmada a 10-14 éves korosztályból került ki. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be kérelmet az ösztöndíjra, ami érthető is, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el:  https://molalapitvany.hu/cikk/muveszet-tudomany

Fentiekről a Black Page Consulting tájékoztatott bennünket