Kezdőlap Hírek Új csarnok alapkövét tette le Tatabányán a Thermotechnika-Crown Cool Kft.

Új csarnok alapkövét tette le Tatabányán a Thermotechnika-Crown Cool Kft.

157
0

/Légtisztító – Sajtófotó/

A kereskedelmi és vendéglátóipari hűtőket gyártó, magyar családi tulajdonban lévő Thermotechnika-Crown Cool Kft. szerdán Tatabányán letette új csarnokának alapkövét. A fejlesztés során az ezer négyzetméteres új csarnok mellett felújítanak egy meglévő, 1200 négyzetméteres üzemcsarnokot.

Ezzel a beruházással a vállalat 2200 négyzetméterrel növeli korszerűsített raktározási és gyártóterületét, melyen többek között egy általuk fejlesztett légtisztító berendezést, valamint egy kézfertőtlenítő automatát gyártanak, hozzájárulva a Covid járvány megfékezéséhez, illetve megelőzéséhez hazánkban – ismertette Kiss János, ügyvezető és tulajdonos.

Bencsik János a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a beruházás összege 885 millió forint, melyhez az idén elnyert állami támogatásoknak köszönhetően a cég összesen 644 millió forintot kapott, az innovációs, a külpiacokra jutást segítő és az egészségügyi fejlesztéseket támogató pályázatokon való sikeres szereplés után.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott kiemelte, kormányhivatal részéről nemcsak a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokat kísérik kiemelt figyelemmel, hanem igyekeznek a kis- és középvállakozások beruházásainál is úgy eljárni, hogy az engedélyezési eljárások zökkenőmentesen történjenek meg.

A kibővülő gyártelepen készül majd többek között a Thermotechnika-Crown Cool Kft. mérnökei által kifejlesztett légtisztító berendezés, mely kórházak, de üzemek számára is képes nagy tisztaságú levegőt előállítani. A közel másfél méter magas, négyzetes hasáb alakú berendezés a beszívott levegőből 99,98 százalékos hatékonysággal kiszűr minden szennyeződést, beleértve a baktériumokat és vírusokat is.

A levegőt először egy durva, majd egy finom szűrőn engedik át, majd nyolc UV lámpával fertőtlenítik, végül egy 15 centiméter vastag HEPA szűrőbetéten áramoltatják át.

A berendezés kórházi környezetben óránként 1.100 köbméter tiszta levegőt állíthat elő, ipari alkalmazásnál ennek kétszerese is elérhető, de akkor az eszköz zaja felerősödik. A betétek cseréje 12 havonta javasolt, de a gép maga is figyeli a szűrők állapotát.

Mivel a legtisztább levegőt kibocsátó HEPA szűrő készítésére Magyarországon nem találtak gyártót és el kívánták kerülni a külső beszállítóktól való függést, a társaság a pályázati támogatás felhasználásával egy szűrőgyártó gépsort vásárolt, mellyel más igényeket kielégítő szűrőbetétek is gyárthatók.

A szintén újonnan kifejlesztett kéztisztító automatába a MOL által forgalmazott kétliteres fertőtlenítő palackokból három darabot lehet elhelyezni. Ezek kiöntési és csepegési veszteség nélkül illeszthetők a berendezésbe, mely hálózatról és akkumulátorról is üzemel, tehát bárhová telepíthető. Az alá tartott kezet automatikusan érzékeli és arra beállítható mennyiségű fertőtlenítőszert juttat.

Az új beruházás során a gyártástechnológiában is jelentős fejlesztések történnek. A rozsdamentes lemezek vágására telepítenek egy lézeres vágógépet, kiépítik a hozzá tartozó anyagmozgató robottechnikát, valamint megújul az üzemet kiszolgáló háttértechnológia, munkába áll egy új CNC esztergagép, egy marógép, valamint egy csőmegmunkáló gépsor.

A pályázaton nyert támogatás lehetővé teszi a Thermotechnika részvételét három nagy nemzetközi szakkiállításon a jövő évben (Barcelona, Milánó, Tel Aviv). Remélhetőleg ezek a kiállítások hozzájárulnak az exportpiacok további bővítéséhez.

A társaság termékfejlesztése során egyre inkább a prémium kategóriára jellemző megoldásokat alkalmazza a műszaki tartalom és termékek megjelenése tekintetében. A jövő évi tervek között szerepel a lakossági piacra lépés egy 400 literes hűtővel, valamint egy szóda- és szörpautomatával, mely csökkentheti a palackos italok használatával képződő műanyaghulladék mennyiségét.

HÁTTÉR:

            A vállalat végig magyar tulajdonban lévő családi vállalkozásként 2021-ben ünnepli 40. születésnapját. A társaság jogelődje, az 1981-ben alakult Thermotechnika Gmk. volt Magyarország legelső társas vállalkozása. A cég kezdetben hűtőgépek szervizelésével foglalkozott, két mérnökkel és két karbantartóval indultak.

            A Thermotechnika-Crown Cool Kft. a kereskedelmi és vendéglátó-ipari hűtők széles választékát gyártja. Termékeik közé tartoznak többek között az önkiszolgáló, bankkártyával működő hűtővitrinek, a több zónás borhűtők. A termelés 80 százalékát exportálják. A környező országokon túl jelentős partnerük Belgium, Hollandia és Izrael.

            A Thermotechnika építette ki Magyarország legnagyobb hűtőszerviz hálózatát, 70 szerelővel. A gyártás mellett kereskedelemmel is foglalkoznak, kínálatukban 3000 féle professzionális vendéglátó-ipari termék szerepel.

            A vállalkozás jelenleg 129 embert foglalkoztat belföldön, emellett Romániában 195, Horvátországban 52 embernek adnak munkát. Szlovákiában és Szerbiában saját gyártású berendezéseket forgalmaznak.

            A cégcsoport a külföldi leányvállalatokkal együtt 2018-ban 8 milliárd, 2019-ben 9,4 milliárd forint árbevételt ért el. A magyar egység árbevétele évente négy milliárd forint, mely a gyártásból, a kereskedelemből és a szerviztevékenységből tevődik össze – tájékoztatott Farkas István.