Kezdőlap Hírek Háromszázmilliós program a tatabányai Hatostelep bérlakásainak felújítására

Háromszázmilliós program a tatabányai Hatostelep bérlakásainak felújítására

139
0

/Tatabánya látképe – Fotó:Nagy Pál/

Elkészítette a terveket a tatabányai önkormányzat a szegregátumnak számító hatostelepi városrész leromlott bérlakásainak felújítására, a programra háromszázmillió forintos támogatást nyertek el.

A városháza sajtószolgálata szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy az összegből részben olyan sorházakat újítanak fel, melyek nyílászáróit korábba

n befalazták életveszélyes állapotuk, illetve a bérleti díj nem fizetése miatt.
A programban 41 lakás érintett. Négy, hatlakásos épületen kicserélik a teljes tetőszerkezetet, a további lakásokban megfelelő víz- és hőszigeteléssel korszerű anyagokból újjáépítik a falakat, valamint új víz- és villanyhálózatot alakítanak ki.

A teleprehabilitáció részeként az érintett területen felújítják az ivóvízhálózatot és a szennyvízelvezetést, valamint a térség úthálózatát.

Hatostelepen 700-800 ember él. A telep lakóinak jelentős része roma származású, többségüknek nincs rendszeres munkajövedelme, a lakók harmada 14 évesnél fiatalabb.

Tatabánya hatostelepi és mésztelepi városrészeiben az 1900-as évek elején mészhomok téglából építettek házakat a kőbánya és a cementgyár dolgozóinak. A hatajtósnak nevezett sorházakban hat család élt együtt, az ingatlan egyik oldalán tüzelőtárolók, a másik végén árnyékszékek voltak.

A telepeken az 1960-as évek végéig szinte kivétel nélkül a környező gyárak dolgozói laktak, mára azonban a telep hátrányos helyzetű emberek lakóhelyévé vált.

-MTI-