Kezdőlap Hírek Kezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron

Kezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron

90
0

/Fotó forrása:OKK Fehérvár/

Az Árpád-ház program részeként hamarosan elkezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron – jelentette be a program kormánybiztosa hétfőn a város polgármesterével közös sajtótájékoztatón.

    Vargha Tamás elmondta, hogy a volt Köztársaság mozi helyén lesz a kiállítótér és látogatóközpont, a szintén ott működő Árpád-ház Kutatóintézet pedig a Városi Levéltár és Kutatóintézet részeként fog működni. A kormány augusztusban egészítette ki a megvalósításra szánt kétmilliárd forintot további 1,5 milliárd forinttal, így most már nincs akadálya az építésnek.

    A kormánybiztos jelezte, hogy a kiállítótérben a királyi koronázó templomot fogják megidézni az eredeti kövek felhasználásával.

    Cser-Palkovics András polgármester hozzáfűzte, hogy a teljes egészében állami forrásból biztosított 3,5 milliárd forintból a látogatóközpont mellett az Aranybulla környéke is megújul. A kivitelezés novemberben kezdődik és 20 hónapig tart majd.

    A városvezető kérdésre elmondta: a kiállítótér nevében azért szerepel az ideiglenes szó, mert ezzel is jelezni kívánják, hogy előbb-utóbb az eredeti helyszínnel, a Nemzeti Emlékhely területével, “a nemzet történelmi bölcsőjével” is kell valamit kezdeni, a kövek végső bemutatóhelye ott lenne.

    A kiosztott sajtóanyag szerint a Szent István Király Múzeum felügyelete alatt valósul majd meg a bazilika fennmaradt kőanyagának raktározása, kiállítása, az eredeti anyagok felhasználásával készülő szerkezeti rekonstrukciók bemutatása. A látogatóközpont feladata lesz a turisták fogadása, tájékoztatása, hogy aztán a Királyi sétaúton végighaladva jussanak el a Nemzeti Emlékhelyre.

-MTI-