Kezdőlap Kék hírek Vádemelés a digitális tachográffal visszaélés miatt

Vádemelés a digitális tachográffal visszaélés miatt

129
0

/A kép illusztráció – Forrás:Pixabay/

A Komáromi Járási Ügyészség hamis magánokirat felhasználása vétsége és közokirat-hamisítás előkészületének vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy sofőrrel szemben, aki a tehergépkocsi digitális menetíró készülékébe más nevére szóló gépjárművezető kártyát helyezett be, majd a vezetési-és pihenőidejét ellenőrző pénzügyőröknek hamis tevékenységigazoló lapot adott át. 

A vádirati tényállás szerint a vádlott egy nemzetközi áruszállítást végző cég gépkocsivezetője, aki 2020. február 12. napján a társaság tulajdonában lévő tehergépjármű szerelvénnyel Kecskédről németországi úticéllal nemzetközi forgalomban árut szállított. A vádlott a kecskédi telephelyről történt indulásakor a tehergépkocsi digitális menetíró készülékébe egy kollégája gépjárművezetői kártyáját helyezte be, mely úgy került a birtokába, hogy a munkatársa azt a gépkocsiban felejtette.

A vádlott által vezetett járműszerelvényt 2020. február 12-én az esti órákban Ács közelében az autópálya melletti pihenőhelyen  az adóhatóság járőrei  ellenőrzés alá vonták.

Az ellenőrzés során a vádlott a menetíró készülékkel tevékenységigazoló lapot nyomtatott ki, majd azt átadta a pénzügyőröknek, akik már a helyszínen megállapították, hogy a tevékenységigazoló lap hamis adatokat tartalmaz.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bűncselekmények elkövetését beismerő, büntetlen előéletű vádlottal szemben a Komáromi Járásbíróság büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével pénzbüntetést szabjon ki.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóközleménye