Kezdőlap Kék hírek Unokázós csalók újabb próbálkozásai Fejér megyében

Unokázós csalók újabb próbálkozásai Fejér megyében

146
0

/Fotó:police.hu/

Az elmúlt hetekben Dunaújvárosból és a megyeszékhelyről is több bejelentés érkezett a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint csalók idős embereket próbáltak meg tévedésbe ejteni, és egy alkalommal sikerrel is jártak.

Az unokázós csalók módszere, hogy az elkövetők telefonon felhívják a kiszemelt, idős éveiben járó áldozatot, és elhitetik vele, hogy közeli hozzátartozója, gyermeke, vagy unokája bajba került, akin életmentő műtétet hajtanak végre, vagy fogva tartják, és az ő megbízásából telefonálnak. Olyan eset is előfordult, hogy a megtévesztő az idős áldozat gyermekének adta ki magát, akinek a hangja a baleset miatt nem felismerhető. Volt arra is példa, hogy rendőrnek adta ki magát a csaló, aki a hívott személy rokonának balesete kapcsán felmerült költségei fedezése érdekében kért pénzt.

A bűnelkövetők ilyen, és ehhez hasonló ürüggyel veszik rá a gyanútlan embereket arra, hogy készpénzt, vagy ékszert adjanak át a telefonhívás után érkező közvetítőnek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési kollégái a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereivel, valamint a Pannon Polgárőrség képviselőivel együtt 2020. május 27-én Dunaújvárosban, az üzletközpontok közelében hasznos tanácsokkal, figyelemfelhívó szórólapokkal látták el a bűncselekmény szempontjából leginkább veszélyeztetett korúakat.

Kérjük, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
  • Amennyiben gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, gyermekükkel, hozzátartozójukkal, mert ezzel ellenőrizni tudják a hívás valódiságát!
  • Soha ne adjanak át pénzt, ékszert, vagy más értéket idegenek számára!
  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
  • A családtagok, rokonok, barátok beszélgessenek a veszélyeztetett korosztály tagjaival erről a jelenségről, a bűnelkövetési módszerekről, és készítsék fel a hozzátartozójukat arra, mit tegyenek, ha hasonló szituációba kerülnek!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

A fenti ajánlások betartásával, a hozzátartozók idősekkel való folyamatos kapcsolattartásával, odafigyelésével megelőzhetők a trükkös csalások.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának az időskorúak védelmében megjelent bűnmegelőzési témájú közleménye és tanácsai az alábbi linken olvashatók:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/idosek-biztonsaga/nem-vagy-az-unokam-nem-versz-at

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye